Situaţia în România şi Moldova pe indicatorii Covid-19

În ziua când a vorbit premierul Chicu, România şi Moldova sunt cam ca hârbul şi oala spartă pe indicatori Covid, conduc plutonul Europei de Est la decese. Atâta doar că:

– la fel ca Turcia sau sandinavii, MD vine din spate, în 2-3 zile va depăşi probabil RO

– la fel ca Turcia, Rusia şi scandinavii, are cea mai mare rată de cazuri

– în general, cu excepţia SK şi BG, cazurile fericite care pare că vor rămâne la niveluri mici până la capăt, diferenţele în regiune s-au mai atenuat, în sensul că ne-au ajuns alţii din urmă la decese, iar la număr de cazuri ne-au depăşit.

De remarcat câte fake news circulă inclusiv în presa română, din cauza incapacităţii de a citi un tabel: de ex cu “Slovenia, caz exemplar de control al pandemiei”. Probabil jurnaliştii o confunda cu Slovacia, ori iar comentarii de prin ziare occidentale de acum două luni: Slovenia are aproape cifrele României astăzi, pe ambii indicatori.

***

Moldova stă în realitate mai prost decât România şi la decese, cum au atras atenţia colegii din Chişinau. Există ţări est-europene unde populaţia e supraestimată în statisticile internaţionale: recensăminte nu s-au făcut recent, ori au fost bulibăşite, există dispute inter-etnice pe numărul de locuitori, ori teritorii ocupate. În grafic, datele cu corecţii de populaţie.

Macedonia şi Moldova sunt exemple clare unde populaţia reală e semnificativ mai mică decât în statisticile Covid, deci rata cazurilor şi deceselor e mai mare. La fel Serbia, Ucraina, Bosnia. Asta explică parţial şi de ce arată Europa de Est aşa bine pe cifre.

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.