Scopul proiectului este de a găsi și de a identifica bune practici transferabile care ar asigura progresul reformei durabile în Moldova, Ucraina și Georgia plecând de la experiența românească. Vom cerceta și vom face schimb de experiență cu privire la cauzele eșecului sau succesului în lupta împotriva corupției și consolidarea statului de drept prin întărirea sistemul judiciar și a instituțiilor anticorupție din Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Experiența românească în consolidarea sistemului judiciar, dar și rolul UE în lupta împotriva corupției va servi drept exemplu.
Obiectivele proiectului sunt:
- Cercetare cauzelor eșecului și succesului consolidării sistemului judiciar, ca un instrument de combatere a proastei guvernări în Republica Moldova, Ucraina și Georgia
- Identificarea de practici transferabile și priorități care să asigure progresul reformei durabile în Moldova, Ucraina și Georgia construind pe exemplul românesc.
- Dezvoltarea unui mecanism de diseminare a experienței româneaști cu lupta împotriva corupției și construirea sistemului judiciar, în contextul aderării la UE pentru a putea fi împărtășită cu oficialii din țările vizate
Evenimente:
- Conferința internațională și vizita de studiu din România „Stronger judiciary in Eastern Europe”
Conferința internațională și vizita de studiu s-au derulat concomitent în perioada 11-15 mai 2015, în București și a adus laolaltă pste 50 de participanți străini, reprezentanți ai sistemelor de justiție din cele 3 țări partenere: Georgia, Moldova și Ucraina. Mai exact, procurori, judecători, funcțonari din ministerul de justiție, reprezentanți ai organismelor de guvernare ale sistemlor de justiție, a organismelor competente de instruirea și pregătirea judecătorilor au intrat astfel în contact cu instituții omoloage din România în scopul înlesnirii schimbului de bune practici între România și țările partenere.
Între 11-13 mai, conferința, care s-a desfășurat în cadrul Hotelului Ramada Majestic din București, a găzduit reprezentanți importanți ai sistemului de justiție din România, care au prezentat demersurile făcute în ultimii ani în încercarea de combatere și prevenire a corupției: Strategia Naționala Anticorupție și susținerea externă, autoguvernarea în sistemul judiciar, pregătirea și instruirea în combaterea corupției în sistemul judiciar, organismele specializate în combaterea corupției, specificul cazurilor de înaltă corupție, declarațiile de avere ca instrument în prevenirea corupției.
Instituțiile care ne-au sprijinit în organizarea acestui eveniment, atât prin vorbitorii din cadrul conferinței, dar și prin primirea participanților într-o vizită de studiu în cadrul instituțiilor au fost: Direcția Națională Anticoruptie, Agenția Națională pentru Integritate, Ministerul de Justiție, Instititul Național de Magistratură, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curtea de Casație și Justiție, Direcția Generală Anticorupție.
- Întâlnirile locale
Ca urmare a conferinței și vizitei de studiu din 11-15 mai ce a avut loc în București, am identificat împreună cu reprezentanții țărilor partenere principalele direcții de reformă necesare pentru fiecare țară în parte. Drept urmare, în perioada iunie-august 2015, am întreprins 3 deplasări în țările partenere pentru a discuta cu stakeholderii locali și donatorii internaționali despre aceste direcții. Mai mult, am putut avea discuții mai în detaliu cu principalele instituții vizate de aceste reforme.
Astfel, prima deplasare a fost în Kiev, Ucraina între 24-25 iunie unde am avut ocazia să discutăm despre lupta anitcorupție și reformele necesare a fi făcute împreună cu comunitatea donorilor din Ucraina, dar și reprezentanți ai câtorva ambasade (UK, Canada). Întâlnirea a fost organizată de partenerii noștri, Anticorruption Action Center și avut loc la sediul uneia dintre cele mai active organizații non-guvernamentale din Kiev, Reanimation Reform Package, o coaliție a ONG-urilor active în principalele domenii de reformă din Ucraina.
De asemenea, am participat și la o discuție organizată de USAID – FAIR Justice Programme cu privire la reforma judiciară din Ucraina la care au participat reprezentanți ai sistemului judiciar (ministerul de justiție, judecători).
Cea de-a doua deplasare a fost în Republica Moldova, Chișinău, la 1 iulie 2015, unde partenrii locali, Centrul de Resurse Juridice Moldova au organizat o întâlnire amplă cu reprezentanți ai CSM Moldova, Procuraturii Anticorupție, Procuraturii Generale, dar și ai Ambasadei SUA și programului USAID Moldova.
Discuțiile s-au concentrat pe prezentarea a câteva bune practici din România ce ar putea fi preluate în Republica Moldova, precum rolul și mandatul Direcției Naționale Anticorupție, reforma sistemului judecătoresc (accederea la Înalta Curte de Casație și Justiție și componența și activitatea Inspecției Judiciare), dar și rolul și mandatul Agenției Naționale de Integritate (ANI).
Acest eveniment a fost organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) în colaborare cu Expert Forum România, în cadrul proiectului „Building bridges between Moldovan judges and prosecutors and their colleagues in Romania, Georgia and Ukraine in fighting corruption”, finanțat de Ambasada SUA la Chișinău.
Cea de-a treia deplasare a avut loc pe 24 iulie în Tbilisi, Georgia în cadrul Biroului Procuraturii Generale unde am discutat cu reprezentanți acestei instuții, dar și ai Ministerului Justiției despre principalele reforme întreprinse de Georgia în ultimii ani în sistemul de justiție precum creșterea transparenței și a accesibilității, dar și despre următorii pași de trebuie făcuți în eficientizarea organismului specializat competent pentru combaterea corupției. Întâlnirea a fost posibilă datorită Transparency International Georgia.
În urma activităților desfășurate în proiect anul 2015, Expert Forum împreună cu cei trei parteneri locali vor publica un raport scris despre situația actuală în cele 3 țări cu privire la demersurile ce trebuie făcute în viitorul apropiat pentru a eficientiza lupta anticorupție, reforma sistemului judiciar, constituirea de instrumente pentru prevenirea corupției, dar și confiscarea și recuperarea prejudiciilor cauzate de corupție. Acest raport va putea fi utilizat ca un instrument de advocacy în toate cele 3 țări partenere pentru a pune presiune pe factorii de decizie să ia măsurile reale în combaterea corupției și consolidarea statului de drept.
Descărcați raportul integral aici.
Proiect finanțat printr-un grant al Black Sea Trust for Regional Cooperation.
Parteneri: