Împreună cu colegii de la Dixi Group Ucraina, Watchdog.MD Moldova și World Experience for Georgia, Expert Forum a participat la un studiu comparativ privind transparența din sectorul energiei, pe date din 2021. Scopul era să vedem în ce măsură faptul că suntem membri UE contează semnificativ sau nu la buna guvernare în domeniu, în comparație cu state în care pârghiile europene sunt mai slabe, deși teoretic se conformează și ele la acquis-ul comunitar. Rezultatele analizei sunt destul de surprinzătoare. Dacă în unele domenii, în speță, acolo unde avem o piață deja dezvoltată, am putea fi model de bună practică, în altele, în special în ceea ce privește chestiunile care țin de autoritățile publice, de modul în care se legiferează și se reglementează, se pregătesc strategiile și planurile de securitate energetică, suntem chiar puțin în urma vecinilor noștri.
Raportul comparativ pe cele 4 țări este disponibil aici integral.
Puteți citi aici și comentariile experților din proiect privind principalele probleme din fiecare țară.
Crizele succesive din 2022 – războiul din Ucraina, riscurile de întrerupere a aprovizionării cu gaze în întreaga UE, problemele de suportabilitate a prețurilor la energie pentru consumatori, dar și răspunsul european la acestea – planul REPower EU – necesită un salt calitativ în modul în care funcționează instituțiile. Suntem capabili să îl facem? Cum stăm cu transparența decizională și calitatea guvernării anul acesta? Cât de pregătiți suntem cu planurile de securitate energetică pentru criza care se întrevede la iarnă? Cât de pregătit e, în ansamblu, sectorul energiei să facă față unei crize fără precedent, atât autoritățile, cât și mediul de afaceri?
Despre toate acestea am discutat pe 18 iulie, 10.00-12.00, pe Zoom în format webinar, într-un eveniment moderat de Otilia Nuțu, împreună cu:
– Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul
Energiei – ANRE
– Niculae Havrileț, fost secretar de stat Ministerul Energiei, membru în Consiliul de
Supraveghere Petrom, vicepreședinte CNR – CME
– Corina Murafa, membru plen Comitetul Economic și Social
– Daniela Dărăban, director executiv, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități în
Energie – ACUE
– Ana Maria Icătoiu, vicepreședinte, Organizația Femeilor Antreprenor OFA – UGIR
– Eugenia Gușilov, președinte Romania Energy Center ROEC
– Mihai Mereuță, președinte, Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat
Puteți urmări integral înregistrarea dezbaterii aici.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Consolidarea transparenței sectorului energetic în regiunea Mării Negre”.
Proiectul este implementat de DiXi Group (Ucraina) în cooperare cu Watchog.MD (Moldova), World Experience for Georgia (Georgia), Expert Forum (România).
Conținutul este responsabilitatea exclusivă a Dixi Group și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.
Opiniile exprimate în această publicație nu reprezintă neapărat poziția Black Sea Trust sau a partenerilor săi.