WORKSHOP: Cum folosim datele pentru transparentizarea achizițiilor publice? Studiu de caz: instrumente de interogare și examinare a achizițiilor publice din SEAP

Statul român colectează multe date interesante și importante pentru modul în care se cheltuie banii publici. Majoritatea achizițiilor publice se realizează prin platforma SEAP, însă pentru jurnalist, un investigator sau un utilizator interesat de aceste date realizarea unei analize cu privire la profilul unei firme sau unei instituții publice poate fi un obstacol semnificativ, din cauza arhitecturii limitate a sistemului. Pentru a suplini aceste lipsuri, dar și pentru a oferi multe alte opțiuni de căutare a datelor au fost dezvoltate două platforme independente – sicap.ai și data.g4d.ro. Acestea se bazează pe datele introduse de autoritățile contractante și ofertanți în SEAP, dar permit oricui este interesat de tema achizițiilor publice să realizeze căutări extensive, să vadă statistici în format grafic sau chiar să descarce informația, pentru a o prelucra.

 

Cum folosim datele pentru transparentizarea achizițiilor publice? 

Studiu de caz: instrumente de interogare și examinare a achizițiilor publice din SEAP

9 decembrie, de la ora 17.30, online

Vă invităm la un workshop în care vom prezenta aceste platforme din punct de vedere tehnic și vom demonstra pas cu pas cum se pot folosi. De asemenea, vom prezenta și o cercetare care s-a bazat pe datele din acestea, pentru a ilustra cine a câștigat achizițiile din PNDL – www.expertforum.ro/harta-pndl, dar și platforma dezvoltată de EFOR care ilustrează toată istoria finanțării politice din România, www.banipartide.ro.

 

Vom încerca să răspundem la câteva întrebări precum: 

  • Cum aflu cine a câștigat proiectele din PNDL sau cine cumpără consultanță pentru Saligny?  
  • Cum pot descoperi ce primării exagerează cu iluminatul festiv, din ce județe? 
  • Cum văd ce „start-up-uri” sunt campioanele achizițiilor publice?
  • Cum aflu ce contracte a încheiat un spital sau ce achiziții directe s-au realizat pentru cumpărarea unor produse esențiale?
  • Cum aflu ce instituții semnează contracte aproape numai cu firme prietene, conectate politic?
  • Cum generez rapoarte despre achiziții publice? 

 

Workshop-ul este deschis pentru toți cei interesați: jurnaliști, activiști civici, organizații neguvernamentale, investigatori, analiști de date, cetățeni. Evenimentul va fi organizat pe Zoom, iar pentru înscrieri vă rugăm să completați un scurt formular, disponibil la https://lu.ma/sicap-workshop. Workshop-ul nu va fi transmis live. 

 

Contact: Septimius Pârvu, Expert Forum, [email protected]

 

Organizatori

SICAP.ai este un motor de cautare pentru achizițile publice din România. Este actualizat la zi și contine în baza de date peste 25 milioane de achizitii directe și 500 mii de licitații publice.

data.g4d.ro agrega zilnic date din SEAP si permite căutări complexe, iar generarea de rapoarte este doar la cateva clickuri distanta. Geeks for Democracy este o comunitate de profesioniști cu diverse abilități care sunt dispuși să pună la comun, în echipe de proiect, resurse, timp și cunoștințe, pentru a ajuta societatea civică și implicarea cetățenilor în deciziile care ne afectează pe toți.

Expert Forum este o organizație care publică analize și instrumente interactive și face advocacy pentru creșterea transparenței și integrității cheltuirii banilor publici.

PressHub.ro, rețea inovatoare și independentă de presă creată de Freedom House România, este o platformă de exprimare liberă a ziariștilor din presa centrală și locală care aleg să se pună în serviciul public, promovând excelența în jurnalism.

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.