Zece ONGuri solicită BEC să permită de urgență acreditarea observatorilor la turul II de scrutin

Zece organizatii neguvernamentale au transmis astăzi o solicitare în regim de urgență către Biroul Electoral Central solicitând să ia o decizie cu privire la procedura de acreditare a observatorilor pentru turul al II-lea al alegerilor. Întrucât legislația nu este clară, iar BEC nu a publicat o decizie, deși există cereri în acest sens depuse încă de la începutul săptămânii, solicităm publicarea unei decizii pozitive care să permită ONG-urilor care au primit adeverințe de la AEP să depună documentele de acreditare la birourile județene.

În acest moment, există o practică neunitară, birourile județene având răspunsuri diferite la cererile de acreditare în lipsa unei aprobări din partea BEC. Biroul Electoral Teleorman acceptă spre exemplu documentele pentru acreditările destinate celui de-al doilea tur, dar nu le poate valida în lipsa unei decizii a Biroului Electoral Central; pe de altă parte, răspunsul verbal primit din partea BEJ Dolj specifică faptul că nu se mai primesc astfel de decizii.

Solicităm BEC să își exercite atribuțiile de instituție publică și să ia de îndată o decizie care să transparentizeze organizarea celui de-al doilea tur de scrutin, având în vedere pozițiile publice ale factorilor interesați legate de posibile nereguli la primul tur de scrutin. De asemenea, solicităm instituției să ia decizii în timp util, fără a prelungi nejustificat luarea unor hotărâri esențiale pentru desfășurarea în condiții legale a alegerilor.

 

Solicitarea poate fi găsită mai jos:

 

 

În atenția doamnei judecător VERONICA NĂSTASIE,

Președinte Biroul Electoral Central

București, 7.11.2014

Nr iesire 28/07 noiembrie 2014

SOLICITARE

 

Stimată doamnă președinte,

 

Organizațiile semnatare vă solicită publicarea de urgență a unei decizii care să permită organizațiilor neguvernamentale cu adeverință de la Autoritatea Electorală Permanentă să poată acredita observatori suplimentari pentru al doilea tur de scrutin.

Conform articolului 47 din Legea 370/2014, acreditarea observatorilor interni se face la cererea organizațiilor neguvernamentale, care îndeplinesc condițiile de la alineatul (3), de către birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, pentru toate secţiile de votare din raza de competenţă a acestora, la cererea scrisă a conducerii organizaţiilor neguvernamentale sau a instituţiilor mass-media din România, făcută cu cel puţin 5 zile înaintea datei alegerilor.

Până la acest moment nu există o procedură clară pentru observatorii care vor să se acrediteze doar pentru cel de-al doilea tur de scrutin și nu au fost acreditați pentru primul tur. Am luat cunoștință de Decizia 8D/11.09.2014, care nu specifică clar care este procedura pentru al doilea tur de scrutin, ci doar că acreditările obținute la primul tur de scrutin sunt valabile și la cel de-al doilea.

Birourile electorale de circumscripție județeană cărora li s-au transmis întrebări legate de procedura de acreditare pentru cel de-al doilea tur nu au o procedură unitară și oferă răspunsuri diferite, situație pe care o considerăm gravă. Biroul Electoral Teleorman acceptă spre exemplu documentele pentru acreditările destinate celui de-al doilea tur, dar nu le poate valida în lipsa unei decizii a Biroului Electoral Central; pe de altă parte, răspunsul verbal primit din partea BEJ Dolj specifică faptul că nu se mai primesc astfel de decizii.

Solicităm luarea de urgență a unei decizii referitoare la permisiunea birourilor electorale de a primi documente pentru acreditarea observatorilor pentru cel de-al doilea tur de scrutin de către organizațiile care au primit deja adeverința de eligibilitate din partea Autorității Electorale Permanente. Vă rugăm să transmiteți în acest sens o decizie birourilor electorale județene care să unifice practica la nivel national.

Considerăm că legislația în vigoare, cu precădere articolul 47 din Legea 370/2004 permite acreditarea observatorilor și pentru cel de-al doilea tur, întrucât nu conține niciun fel de reglementări limitative. Astfel vă solicităm să luați o decizie astăzi, pentru a permite acreditarea oservatorilor la birourile județene la începutul săptămânii viitoare. Este o decizie care nu mai trebuie amânată, având în vedere că s-au depus solicitări legate de clarificarea acestui aspect la registratura BEC încă din 3 noiembrie. Susținem că nevoia de a asigura un grad crescut de transparență – având în vedere numeroasele luări de poziție legate de organizarea turului I al alegerilor – și accesul părților interesate la monitorizarea procesului electoral nu trebuie limitate în niciun fel.

 

 

Așteptăm răspunsul dumneavoastră cât mai curând.

 

Cu respect,

Septimius Pârvu
Manager de proiecte
Expert Forum

[email protected] | 0737.748.667

 

Organizații semnatare

 

Activewatch
Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
Asociația Pro Democrația (APD)
Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe)
Expert Forum (EFOR)
Centrul pentru Resurse Civice (CRC)
Centrul Rațiu pentru Democratie (CRD)
Fundația Freedom House (FH)
Funky Citizens
Grupul pentru Democrație Participativă Plenum


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.