Ziua 2. Ce așteptări am de la câștigătorii acestor alegeri

u avem prea mult timp pentru euforie, abia de acum începe greul. Urmează prezidențialele, localele și parlamentarele, iar valul de entuziasm nu va ține mai mult de câteva săptămâni.

Cum speculăm acest moment?

Am așteptări mari de la Alianța USR PLUS, jucători noi care n-au avut încă vreme și ocazii să se contamineze cu metehnele celor vechi. Așteptări mai mici am și de la o parte din PNL.

1. Din experiența guvernului ”tehnocrat”, ar fi o idee foarte proastă să facem din nou un guvern tehnocrat. O guvernare tehnocrată, care ar avea nevoie de susținerea majorității parlamentare, ar însemna un lung șir de compromisuri și lipsa de timp, incapacitatea și lipsa de voință de a face reforme, exact cum am văzut data trecută. PSD, care se va reinventa rapid după scoaterea din joc a lui Dragnea, ar câștiga fluierând la anul. Am spus că PSD este egal cu PSD + Pro România imediat ce iese din joc Dragnea și iată că deja se adeverește – cu discuția pe președinția Camerei Deputaților.

2. Ca și data trecută, realitatea e că USR-PLUS nu sunt pregătite să preia guvernarea, dar exact un an – un an și jumătate ar fi suficient pentru această pregătire. Alianța trebuie să-și caute pe îndelete oamenii cei mai competenți pe diferite domenii și să-și construiască un ”guvern din umbră”. Acest ”guvern din umbră” trebuie să facă punctual analiza tuturor măsurilor de policy pe care le va lua guvernul și să răspundă cu alternative. Ia guvernul PSD o decizie proastă cu autostrăzile? Ministrul din umbră al transporturilor iese și critică, propunând o soluție alternativă.

citește restul articolului (contributors.ro)

Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.