Analiza alocărilor din PNDL și date despre companiile câștigătoare

Banii și achizițiile: unde au ajuns contractele din PNDL în județul Constanța?

EFOR continuă analiza achizițiilor cu miză politică din PNDL și vă arată unde s-au dus banii din contractele de infrastructură finanțate în județul Constanța în PB #69, decembrie 2018

Județul Constanța nu a fost fruntaș la alocări. Din PNDL 2, adică pentru 2017-2020 a primit 647,237,002.77 lei, față de Vaslui (primul județ în topul alocărilor), adică 912,079,768.9 lei.

În interiorul județului au fost localități care au primit bani într-o măsură mai mare decât altele. Faptul că prima localitate din top (Vulturu) a primit de mai bine de 836 de ori mai mulți bani pe cap de locuitor decât ultima (Cobadin), ne indică totuși un dezechilibru în alocări. Cinci comune nu au primit bani: Cerchezu (PSD), Ciobanu (PSD), Corbu (PNL), Dobromir (PSD) și Fântânele (PNL).

Am analizat 282 de proiecte  din PNDL 1 și 2, care includ 205 achiziții sau cumpărări directe pentru care am putut găsi câștigătorii. Aproape 60% din contracte sau 87% din bani au fost contractați prin procedura de cerere de ofertă/procedură simplificată. Valoarea proiectelor unde avem câștigătorii identificați este de 439 milioane lei.

Ca și în cazul celorlalte rapoarte publicate de EFOR pe tema achizițiilor din PNDL, arătăm că există indicii că unele firme au succes datorită legăturilor politice sau de putere/prietenie din local, cum ar fi administratori sau asociați care sunt consilieri locali, apropiați ai primarilor sau președintelui consiliului județean, un fost inspector școlar, un fost director al Administraţiei Porturilor Maritime, nașul de cununie fiului fostului șef al IJP Constanța etc.

Putem specula cu privire la factorii care determină o firmă să câștige multe achiziții publice. Unii dintre competitori au vechime, structuri mari, care pot asigura utilaje, oameni și stații de producție de materie primă pentru construcții. Alții poate se pricep la depus oferte, știu ce așteptări au anumite autorități contractante și atunci se pot plia peste aceste nevoi. Cu toate acestea, legăturile politice rămân un factor care ne determină să credem că motivele de mai sus nu explică singure creșterea culminantă a unora dintre companii.

Câteva dintre tiparele identificate:

  • firme care câștigă jumătate până la ¾ din bani cu o singură instituție
  • număr mare de proceduri cu nr. mic de oferte (1/3 din proceduri cu 1 și 2 oferte)
  • asocieri cu firme deținute de politicieni sau personaje controversate
  • persoane cu funcții de decizie care sunt implicate în cazuri de corupție sau de presiuni politice

Donațiile către un anumit partid, fie ca persoane juridice (“pe firmă”) sau fizice reprezintă un alt indicator de apropiere către un anumit partid, care mai departe poate fi o ușă deschisă către succes în afaceri. Chiar dacă direcționarea de fonduri către un partid politic nu înseamnă automat clientelism politic și este un act legal, ne indică un interes al proprietarilor firmei către accesul la resurse publice. În cazul competitorilor identificați aici, donațiile sunt în general către un singur partid, mai rar găsim donatori către toate partidele și variază de la 20.000 de lei la 250.000 de lei.

La nivel de județ am identificat două tipologii principale de firme, din perspectiva apropierii de un partid politic sau un grup de interese. Avem pe de o parte firmele care sunt apropiate de PSD, respectiv gruparea Mazăre-Constantinescu-Strutinsky și, pe de alta, societățile comerciale care sunt orientate spre fostul Partid Democrat Liberal/actual liberal. Există câteva firme unde interesele se intersectează în ciuda diferențelor politice; de aici putem concluziona că dorința de a face profit este mai mare decât inamiciția politică.

Cert este că un număr semnificativ din acești competitori (sau aliați) par a avea conexiuni politice, cu factori de putere locali sau de la centru sau au dosare penale pentru fraudă sau fapte de corupție. Statistic, primele cinci firme – majoritatea cunoscute la nivel local și asociate în diferite feluri cu actori politici –  din 115 competitori au câștigat peste 50% din fondurile destinate proiectelor de investiții, ceea ce se integrează în logica celorlalte județe studiate până acum, care ne spune că există o probabilitate ridicată de clientelism politic.

Chiar dacă unele dintre companiile enumerate mai sus au câștigat un singur proiect din PNDL, care poate nici nu are o valoare semnificativă, credem că este important să construim oricum profilul acestora, pentru a înțelege cum arată mediul de afaceri. Sunt companii despre care nu am găsit nicio informație semnificativă pentru analiza de față și sunt altele despre care se găsește suficientă informație în mass media. Dar niciuna dintre aceste variante nu este o certitudine cu privire la activitatea firmei respective. Mai mult, profilul unora dintre acestea este creat în mass media locală și în funcție de orientarea politică a publicației (și este un factor frecvent și decisiv); am încercat să alegem numai acele surse credibile și să încrucișăm informația. Astfel, am apelat și la surse locale care pot confirma sau infirma anumite date.

Cert este că un număr semnificativ din acești competitori (sau aliați) par a avea conexiuni politice, cu factori de putere locali sau de la centru sau au dosare penale pentru fraudă sau fapte de corupție. Statistic, primele cinci firme – majoritatea cunoscute la nivel local și asociate în diferite feluri cu actori politici –  din 115 competitori au câștigat peste 50% din fondurile destinate proiectelor de investiții, ceea ce se integrează în logica celorlalte județe studiate până acum, care ne spune că există indicii de clientelism politic.

 

Raport publicat în cadrul proiectului Combating Clientelism in Local Investments and Financial Transfers (CC-LIFT) finanțat de Open Society Foundations. Opiniile exprimate în scris sau în publicațiile electronice nu reprezintă în mod necesar poziția finanțatorului.

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.