Bugetul Bucureşti 2022: faliment tehnic

Bucureştiul la început de 2022: faliment tehnic (obligaţiile rigide de plată depăşesc bugetul) şi zero spaţiu pentru dezvoltare. E situaţia multor comune sărace: Consiliul ales se întruneşte degeaba, în afară de gâlceavă şi păstorit sinecuri, deoarece nu are spaţiu bugetar ca să decidă ceva, fiind obligat să ia act de cheltuieli la care e obligat prin lege (cel puţin atâta vreme cât CGMB nu-şi crează marjă de decizie prin restructurarea subvenţiilor, ceea ce anul ăsta nu doreşte să facă).

În acelaşi timp, atât PMB cât şi entităţile subordonate au zero dialog cu cetăţenii pe tema buget – nu mai vorbesc de consultare publică pe bune. Noroc cu greva STB că aflăm şi noi cu ţârâita, din certuri, cam ce planuri de reformă au cu compania, deşi ţintele de performanţă tot nu-s clare. Consultarea e şi un exerciţiu de comunicare şi educaţie ceăţenească, plus instrument de leadership: informezi oamenii, ţi-i aduci alături când urmează perioade grele cu decizii impopulare.

Aveţi în link exemplul unui oraş din Canada care face chiar acum consultarea publică pe proiectul de buget local 2022: un simulator online unde oamenii îşi pot exprima opţiunile (+/-) pe principalele categorii de cheltuieli şi venituri. Banal, simplu, intuitiv şi genial, lecţia fiind că nu poţi închide bugetul până nu-l echilibrezi, deci fiecare cetăţean e forţat să ia decizii de optimizare şi învaţă lecţia realismului.

Cost simulator: 150 dolari canadieni. Accesări: peste 22.000 din decembrie până acum. Probabil e mult prea complicat de făcut aşa ceva pentru PMB şi genialii din IT peste care plouă cu bani pentru “e-government”. EFOR se oferă să facă şi să găzduiască un asemenea simulator online dacă PMB ne promite că-l va promova şi include în procedurile lor de consultare publică, oricum obligatorii prin lege, care în momentul ăsta nu e clar în ce constau, pentru a avea o masa critica de utilizatori.

Citește mai multe pe pagina FB Sorin Ioniță.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.