UPDATE: Astăzi am discutat alături de Horia Georgescu, Președintele Agenției Naționale de Integritate, Andrei Chiliman, Primarul Sectorului 1, Dan Darabont, Viceprimar, Primăria Generală a Municipiului București, Cornel Călinescu, Director, Ministerul Justiției, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai ambasadelor, ONGiști, lideri de sindicat și mass media despre conflicte de interese și incompatibilități, neclarități legale și dificultăți practice, precum și instrumente pentru creșterea gradului de integritate în administrația publică din România. Concluziile indică faptul că este nevoie de clarificări la nivel legislativ, pentru a elimina suprapunerile între legile în vigoare, dar și de asigurarea stabilității legislației existente (cu toate că necesită modernizare și adaptare la nevoile curente ale societății și administrației publice). De asemenea, sunt necesare campanii de prevenție și de informare în rândul administrației publice locale și consolidarea instituțiilor care au rolul de a asigura integritatea publică, care sunt supuse continuu presiunilor politice externe.
Vă invităm să citiți cele două rapoarte EFOR care analizează cum s-a construit și cum funcționează sistemul de luptă împotriva corupției, din perspectiva controlului averilor, conflictelor de interese și a incompatibilităților, dar și care sunt punctele în care se aseamănă cu situația din Republica Moldova și din Croația. De asemenea, explicăm de ce sunt instituțiile care au rolul de a asigura integritatea publică nepopulare în rândul politicienilor, care sunt presiunile puse asupra sistemului și care sunt factorii care influențează pozitiv și negativ dezvoltarea cadrului instituțional și legislativ.
Conflicte de interese și incompatibilități în România
Conflicts of interest and incompatibilities in Eastern Europe. Romania, Croatia, Moldova
***
Cum a evoluat sistemul anticoruptie din România și ce loc au ocupat conflictele de interese, incompatibilitățile și declararea averii în acest proces? Care a fost reacția partidelor politice și cum s-au poziționat față de instituțiile cu rol de asigurare a integrității publice? Care a fost rolul partenerilor europeni în formarea cadrului legislativ și instituțional, începând cu anii ’90 până în prezent?
Sunt doar câteva dintre întrebările la care răspundem alături de Horia Georgescu, Președinte, Agenția Națională de Integritate, Thorsten Geissler, Director, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Konrad-Adenauer-Stiftung, Peter Thomas, Șeful secției politice, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România și Marco Pribilla, Adjunct al Șefului de Misiune, Ambasada Finlandei , precum și reprezentanți ai instituțiilor publice, ai societății civile, membri ai reprezentanțelor diplomatice, parlamentari și jurnaliști. Evenimentul va fi moderat de Laura Ștefan, expert anticorupție.
Lansam o cercetare despre integritatea publică în spațiul românesc, din perspectiva conflictelor de interese, incompatibilităților și controlului averilor si dezbatem despre cadrul legal și instituțional care asigură prevenirea, controlul și sancționarea acestora. Cercetarea de față face parte dintr-un studiu complex ce acoperă Republica Moldova și Croația alături de cazul românesc, care a fost lansată la Bruxelles și în celelalte două țări.
Evenimentul face parte dintr-un proiect finanțat de către Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România și British Council.