Cetățenii vor să știe în ce investește statul banii lor, fie că vorbim despre administrația locală sau centrală și vor să ia parte la decizii care le influențează viața sau modul în care se dezvoltă comunitatea în care trăiesc. Cu toate acestea, publicul rămâne de multe ori cu percepția că procesele consultative sunt mai degrabă formale, implică multă birocrație și nu conduc neapărat spre rezultatele așteptate.
Vă invităm la o dezbatere cu decidenți din România și Norvegia, pentru a discuta despre soluții și bune practici privind consultarea publică și metode prin care statul norvegian implică cetățenii în decizia publică, precum și despre realitățile actuale din România și câteva perspective de viitor. Vorbitorii vor fi Gunnar Haereid – Vice-guvernator al Regiunii Sogn og Fjordane, Violeta Alexandru – Ministru, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic și Radu Puchiu – Secretar de stat, Cancelaria Primului Ministru.
Vom discuta despre rolul Instituției Guvernatorului Norvegian în gestionarea relațiilor cu cetățenii, situația Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă (OGP) și planurile Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic cu privire la transparența decizională și accesul la informații în România.
Discuțiile se vor purta în limba engleză și în limba română.
Informații și confirmări: Septimius Pârvu, manager de proiect Expert Forum, [email protected] sau 0787.638.315
AGENDA DEZBATERII
14:45 – 15: 00 Înregistrarea participanților
15:00 – 15:05 Deschiderea evenimentului
Sorin Ioniță, Președinte Expert Forum
15: 05 – 15: 20 Transparența decizională și accesul la informație în România
Violeta Alexandru – Ministru, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic
15: 20 – 15: 35 Experiența norvegiană privind relația dintre stat și cetățeni
Gunnar Haereid – Viceguvernator al Regiunii Sogn og Fjordane
15: 35 – 15: 50 Open Government Partnership – prezent și viitor
Radu Puchiu – Secretar de stat, Cancelaria Primului Ministru
15: 50 – 16: 50 Discuții
Moderator: Sorin Ioniță, Președinte Expert Forum
16: 50 – 17:00 Concluzii și încheiere
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului Cetățenia activă – un instrument puternic pentru consolidarea statului de drept, care își propune să reunească cetățeni, organizații ale societății civile și instituții publice, pentru a genera dialog și activități comune. Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România