Ce am făcut în ultimele luni: victorii, anticoruptie, clientelism și activism civic

 

În ultimele luni am fost cât se poate de activi în țară, în regiune – și în Piaţa Victoriei. Am publicat rapoarte despre finanțarea ilegală a partidelor, ne-am întâlnit cu profesioniști și studenți să dezbatem despre stat de drept, corupție, energie, activism civic; am câștigat premii pentru activitatea de la alegeri și proiecte pe energie; am lucrat cu profesori de educație civică; am reacționat la abuzurile politicienilor. Suntem prezenţi cu proiecte, împreună cu partenerii noştri, în Republica Moldova, Ucraina şi Balcanii de Vest. Ne interesează ca România şi Europa să rămână spaţii ale democraţiei liberale şi credem că, în termeni de calitatea guvernării, Vestul nu e totuna cu Estul.

Dacă vă place ceea ce facem și vreți să ​contribuiți la lupta pentru buna guvernare, puteți să ne susțineți activitatea prin donații sau sponsorizăriPuteți directiona până la 20% din impozitul datorat statului pentru 2017 până la 31 decembrie, în limita a 5% din cifra de afaceri. Detalii aici

 

DONEAZĂ PENTRU BUNĂ GUVERNARE

 

CE AM MAI FĂCUT ÎN TOAMNĂ

Victoriile EFOR

În octombrie, colega noastră Otilia Nuțu a fost aleasă vicepreședintă în comitetul de conducere al Eastern Partnership Civil Society ForumEAP CSF are scopul de a consolida societatea civilă în țările Parteneriatului Estic  – Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova and Ucraina –  și colaborarea cu organizații din state partenere și membre ale UE.

 

Am fost premiați pentru campania Fiecare Vot

Pe 22 noiembrie, Geeks for Democracy (cu care EFOR a colaborat pe durata alegerilor) a câștigat primul loc la categoria dedicată societății civile, în cadrul Romanian PR Award 2017. Campania a adunat în decembrie 2016 peste 1300 de observatori, care au acoperit mai mult de 2000 de secții de votare la alegerile parlamentare. Fiecare Vot a mai câștigat 2 premii în 2017.

Clientelism și achiziții aranjate bani publici 

Am lansat raportul Banii și politica – legăturile dintre achizițiile publice și partidele politice, o analiză solidă privind distribuțiile clientelare (Fondul de Rezervă, Programul Național de Dezvoltare Locală, Compania Națională de Investiții etc) și achizițiile publice din fonduri românești și europene pentru infrastructură. Am arătat modul în care firme conectate politic câștigă sistematic contracte de miliarde de lei, iar o parte din bani ajung la politicieni și în campaniile electorale. Am ilustrat principalele mecanisme de fraudă din bani publici, dar și efectele acestor comportamente corupte. Raportul a fost lansat în cadrul unei conferințe internaționale cu experți din peste 20 de țări și de la instituții și organizații precum GRECO, OSCE/ODIHR, IFES, International IDEA sau Comisia Europeană, care a avut loc la București, pe 7 și 8 septembrie. În octombrie și noiembrie am promovat rezultatele cercetării la evenimente internaționale precum Personal Democracy Forum din Kiev (octombrie) sau Conferința anuală EPAC/EACN de la Lisabona (noiembrie).
În perioada următoare vom lucra cu parteneri civici din Moldova și Georgia pentru a extinde activitatea de monitorizare şi advocacy în țările vecine. Proiectul se bazează pe mobilizarea comunităţilor locale în câteva municipalităţi din fiecare ţară pentru a căpăta capacitate de watchdog şi a-şi băga nasul în treburile primăriei, pentru a vedea ce se întâmplă acolo cu bugetele şi calitatea servicilor publice.
Scoatem la lumină clientelismul în companiile de stat

Suntem parte dintr-un proiect cu parteneri din România, Cehia, Bulgaria și Italia, în cadrul căruia construim indicatori de măsurare a coruptiei și analizăm legislația privind guvernanța corporativă a companiilor de stat. Vom analiza companii de stat și vom face comparație între țări pentru a vedea cum evoluează coruptia / clientelismul / proasta guvernare în timp. Am lansat deja un raport comparativ la Bruxelles pe 28 noiembrie; evenimentul a fost găzduit la Parlamentul European de europarlamentarul român Monica Macovei.

Am organizat o dezbatere cu privire la modificarea legilor justiției

Având în vedere criticile masive aduse modificărilor la legile justiției, am organizat alături de Fundația Konrad Adenauer și de Funky Citizens în 20-21 noiembrie conferinţa Consens: Legile Justiţiei. Scopul a fost de a identifica punctele de vedere ale cât mai multor instituții și experți relevanți cu privire la cele mai disputate amendamente. Concluziile pot fi urmărite aici.

Participarea EFOR la conferințe anticorupție

Am participat la conferința “Prevention of Corruption in respect of Parliamentarians, Judges and Prosecutors: main trends and lessons learned from GRECO Fourth Evaluation Round”, organizată la Praga în noiembrie 2017 pentru a împărtăși experiența privind participarea la cea de-a patra rundă de evaluare GRECO. De asemenea, am ținut o prezentare despre controlul averilor și intereselor în cadrul conferinței “Interests and Asset Disclosures by Public Officials: What Works and What does not? Latest insights from anti-corruption monitoring bodies”, care a avut loc la Viena în luna noiembrie și a fost organizată de United Nations Office on Drugs and Crime.

Tot în noiembrie, am făcut parte dintr-un panel la conferința Regional Economic Outlook, organizată de Fondul Monetar Internațional la Banca Națională, unde am vorbit despre experiența anticorupție din România.

Dezbateri în regiune despre corupția din energie. Și premii pentru proiecte

În noiembrie am dezbătut cu sute de cetățeni din Cahul, Bălți, Comrat și Chișinău; am vorbit despre cum se fură din energie, cât plătește consumatorul fără să știe, ce înseamnă dependența de furnizori care încasează banii și nu plătesc gazul, ceea ce creste datoria totala a Moldovei către Gazprom (actualmente la cca 90% din PIB).

De asemenea, lucrăm cu parteneri din Moldova, Ucraina și Georgia pentru a face advocacy cu privire la activitățile defectuoase ale reglementatorilor și pentru a scoate în evidență cum iau decizii politicienii peste reglementatori, precum si ceea ce înseamna pentru piața piata de energie (bani sifonati, dependenta de rusi etc). Proiectul a fost premiat la Eastern Partnership Civil Society Forum 2017, care a avut loc la Tallinn. 

Am explicat în trei video-uri scurte principalele probleme și îngrijorări:
https://www.youtube.com/watch?v=76Erzbwd61c – interconectare
https://www.youtube.com/watch?v=sRX2KMSgnTw – reforma sectorului energiei
https://www.youtube.com/watch?v=7PxVxhEOp48 – influenta Rusiei in regiune prin energie

Educație nonformală la Școala pentru Democrație

La începutul lui septembrie am organizat o nouă ediție a Școlii pentru Democrație, la Sinaia. Am lucrat cu 25 de profesori de educație civică și istorie din țară pentru a înțelege mai bine rolul metodelor nonformale în învățarea conceptelor cheie legate de democrație și de activism civic. În lunile octombrie – decembrie am asistat profesorii să pună în aplicare proiecte civice în comunitățile de unde provin – Bucov (Prahova), Zimnicea, Roman, București. Craiova și vom continua în perioada următoare. Am organizat dezbateri, proiecții de film și discuții despre alegeri sau comunități vulnerabile, tururi istorice în zone de patrimoniu și expoziții de fotografie etc.  Aceasta este a doua ediție din 2017, după cea din luna mai, când am lucrat cu profesori din Republica Moldova.

În paralel, am inceput un proiect de activare a comunităților locale, în special a tinerilor, în sprijinul valorilor europene. În România vom fi prezenți la Constanta și la Cluj, dar vom lucra în parteneriat cu ONG-uri din Ungaria și Italia.

Integritate pentru tineri magistrați și funcționari publiciAm discutat alături de studenți și profesioniști din sistemul de justiție din Moldova despre provocări etice pornind de la o serie de documentare inedite olandeze despre profesia de judecător. De asemenea, am organizat împreună cu partenerii de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova întâlniri între studenți și judecători din România precum Andrea Chiș sau Cristi Danileț, pentru afla care sunt calitățile necesare pentru a deveni magistrat.Am organizat în parteneriat cu Agenția Națională de Integritate sesiuni de instruire în București și Cluj pentru funcționarii publici care lucrează în domeniul achizitiilor publice despre PREVENT, un sistem nou introdus care verifică posibile conflicte de interese în achizițiile publice.
Am organizat discuții deschise cu tineri în România și Moldova despre corupție

În septembrie – noiembrie am dezbătut la Cluj, București, Chișinău și Bălți cu sute de studenți de la facultăți de drept, jurnalism sau știinte politice despre ce este statul de drept, dedesubturile corupției și metodele prin care politicienii acaparează resursele publice, dar mai ales despre modurile prin care aceștia se pot implica activ în combaterea unor astfel de comportamente.

Promovare eco-turism în RomâniaÎn 2017 am încheiat un efort de doi ani, susţinut de Romanian American Foundation (RAF), pentru a crea în România la nivel local un cadru instituţional favorabil eco-turismului – care este altceva decât turismul de masă, dar şi faţă de agroturismul obişnuit. Efortul este centrat în şapte zone eco-turistice, unde RAF susţine intervenţii-pilot prin operatori locali. Progresul cu construcţia instituţională este lent, în ciuda eforturilor locale depuse de operatorii privaţi, deoarece anul politic 2017 a fost catastrofal pentru promovarea cadrului de descentralizare sau discuţilor aplicate pe politici cu orizont de timp lung.
Discuţie cu Michel Roth, ministru federal pentru afaceri europeneLa invitaţia ambasadei Germaniei la Bucureşti, reprezentantul EFOR a făcut o vizită de o săptămână la Berlin şi în landul Baden Wurttemberg, unde delegaţia română s-a întâlnit cu autorităţi federale şi de land. Temele discutate au fost organizarea aparatului de stat, în special corpul de funcţionari publici, o temă restantă în România; stadiul de pregătire şi temele preşedinţiei române a UE; şi viziunea de cooperare în Strategia Dunării. Punctul central al vizitei a fost întâlnirea cu ministrul federal pentru afaceri europene, Michael Roth.
Bursă în cadrul Professional Fellows Program

Colega noastra, Cezara Grama a fost beneficiara unei burse în cadrul Professional Fellows Program, program de fellowship al Departamentului de Stat din SUA.

Cezara a petrecut o lună alături de organizația Mikva Challenge din Chicago unde a învățat despre programe de educatie civică, initiațive grass-roots și bună guvernare și a luat contact cu o multime de actori importanți din sectorul guvernamental si non-guvernamental din SUA.

Prezenţă la Târgul de Carte de la FrankfurtEFOR a participat la o conferința-eveniment dedicată României în cadrul celui mai mare târg european de carte, botezata bookish de gazde, ‘Quo vadis Romania?‘ Au mai fost acolo Philipp Ther, profesor la Universitatea Viena şi Karl Peter Schwarz de la Frankfurter Allgemeine Zeitung, ambii buni cunoscători şi prieteni ai României. Interesul e destul de mare pentru că germanii iau în serios chestiunile europene şi chiar vor să înţeleagă ce se întâmplă la noi.
EFOR prin lume– 24- 27 octombrie, Roma – Am participat la adunarea generală a EGAM – European Grassroots Antiracist Movement
– 26 octombrie, Chisinau – Am susținut o prezentare despre nevoia si posibilitățile de optimizare a asistenței externe în Republica Moldova, în cadrul conferinței Danube Financing and Capacity Building Dialogue, organizată de Agentia Austriaca de Cooperare, Primaria Vienei si Guvernul Moldovei
– 16 -17 octombrie – Am participat la Economic and Environmental Dimension Implementation Meeting, eveniment organizat de OSCE la Viena și am vorbit despre nevoia de reformă a pieței de energie în regiune
Participare la întâlnirea anuală a diasporei moldoveneşti din SUA

Pentru că suntem tot mai prezenţi cu proiecte civice şi apariţii media în Republica Moldova, am fost invitaţi să vorbim la convenţia anuală a diasporei moldoveneşti din SUA, ţinută anul acesta la Miami. Tema centrală a fost desigur anul politic 2018, când în Moldova (şi diaspora sa) vor avea lor alegeri parlamentare decisive.

Panelişti la Reuniunea anuală a BERD, Nicosia, Cipru

EFOR a fost invitat să facă parte din panelul de discuţie Civil Society and Green Cities, în cadrul întâlnirii anuale a BERD. Acolo am venit cu o privire critică asupra abordării actuale privind “Green Cities”, o expresie care ameninţă să devină un clişeu la modă, golit de conţinut. Panelul de societate civi;ă a discutat discrepanţele în abordarea unor politici urbane de tip green, inclusiv în cadrul unor programe susţinute de gazdele conferinţei (BERD).

ACTIVISME

Am reacționat împotriva înăspririi arbitrare a legislației privind ONG-urile

Alături de alte 60 de organizații neguvernamentale am scris Parlamentului cu privire OUG 26/2000, adoptată tacit în Senatul României pe 21 noiembrie ca urmare a lipsei cvorumului. Actul normativ ar introduce reglementări restrictive pentru ONG-uri și ar prezenta un adevărat pericol la adresa funcționarii societății civile din România. Proiectul obligă organizațiile neguvernamentale să publice din șase în șase luni veniturile și cheltuielile în Monitorul Oficial (raportări au loc și conform legislației actuale); în caz contrar, organizațiile se vor desființa, o măsură disproporționată și nedemocratică.

Am sesizat CNA privind dezinformările de la Antena 3 despre „rețeaua Soros”

Am sesizat Consiliul Național al Audiovizualului pentru materialele care au rolul de a dezinforma prezentate într-un mod agresiv de către postul Antena 3 în cadrul emisiunii Sinteza Zilei; acestea au fost prezentate informații fără bază reală și fără a cere un punct de vedere organizațiilor atacate în mod sistematic ca fiind parte din „rețeaua Soros”.

ÎN CURÂND 
Organizăm o dezbatere despre clientelismul în companiile de stat si in presa publicăVineri, 15 decembrie 2017
POINT – ART HUB, Strada Eremia Grigorescu 10, București, Începând cu ora 11.00Vă invităm alături de Frontline Club Bucharest la o dezbatere despre clientelism în companii de stat și cu predilecție în presa publică. Lansăm cea de-a treia ediție a Indexului Clientelismului Media și discutăm apoi despre soarta televiziunii și radioului publice, precum și despre Agerpres, alături de manageri, experți și jurnaliști.

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.