ONG-urile constituite/conduse doar de persoane fizice nu mai trebuie să declare beneficiarul real

 

Parlamentul României a adoptat ieri inițiativa legislativă care elimină parțial obligația declarării beneficiarului real pentru ONG-urile constituite/conduse doar de persoane fizice

După ce în ultimul an Guvernul a amânat de trei ori termenul pentru depunerea declarației privind beneficiarul real, obligație care a fost introdusă în vara anului 2019, Parlamentul României a adoptat  marți, 3 noiembrie, o inițativă legislativă care modifică această obligație.

Inițiativa legislativă aduce mai multe modificări O.G. nr. 26/2000 privind asociațiile și fundațiile. 
 
Printre modificările aduse se numără și înlăturarea obligației de declarare a beneficiarului real pentru:
a) asociațiile și fundațiile constituite/conduse doar de persoane fizice, atunci când singurii beneficiari reali sunt cei prevăzuți în statut.
În acest caz, în lipsa depunerii declarației privind beneficiarul real, Ministerul Justiției este obligat să completeze din oficiu Registrul beneficiarilor reali pe baza documentelor care însoțesc cererea de înscriere a modificării care implică și schimbarea beneficiarilor real
b) asociațiile de dezvoltare intercomunitară, astfel cum sunt definite de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, precum și structurile federative formate de acestea.
 

Astfel, nu este înlăturată această obligație pentru asociațiile și fundațiile care au fost constituite sau sunt conduse de persoane juridice.

De asemenea, pentru ONG-urile care vor depune în continuare această declarație, nu mai este necesară forma autentificată prin notar, fiind suficientă forma de înscris sub semnătură privată ori formă electronică.

Menționăm că legea nu a intrat încă în vigoare, fiind trimisă Președintelui României pentru promulgare. Cu toate acestea, menționăm că termenul pentru depunerea declarației privind beneficiarul real a fost prelungit pe 30 octombrie prin OUG 191/2020.

 
Citiți toate modificările aduse O.G. 26/2000 prin această inițiatvă aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2020/pr613_20.pdf 

 


Material publicat în cadrul proiectului „Evaluarea impactului legislației GDPR și AML asupra sectorului ONG din România

Proiectul este finanțat de către Romanian – American Foundation (RAF).


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.