en_US English

Evaluarea impactului legislației GDPR și AML asupra sectorului ONG din România

În contextul unei tendințe de limitare a activității societății civile prin elaborarea unei legislații greu de respectat, ONG-urile din România tind să devină incapabile de a se adapta noilor schimbări și, astfel, incapabile să mai funcționeze.

Intrarea în vigoare a Regulamentului General privind Protecția Datelor cu caracter personal în mai 2018 și transpunerea defectuoasă a celei de-a 4-a Directivei Europene în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor în toamna aceluiași an, creează serioase probleme în ceea ce privește capacitatea ONG-urilor de a înțelege și de a se adapta acestor reglementări.

Una dintre principalele probleme identificate de Expert Forum în acest sens este lipsa de cunoștințe a autorităților în legătură cu sectorul ONG, ceea ce duce la apariția unor cerințe legislative greu de respectat și a unor standarde extrem de ridicate, din punct de vedere financiar, juridic sau IT. Deciziile care afectează ONG-urile nu sunt însoțite de instrumente specifice prin care autoritățile să ofere o mai bună cunoaștere a legislației de către organizații, precum și a metodelor și mecanismelor prin care aceasta să fie respectată.

Expert Forum își propune combaterea acestor probleme prin :

  • Îmbunătățirea capacității sectorului ONG din România de a se conforma standardelor referitoare la politica de combatere a spălării banilor și la protecția datelor cu caracter personal, dar și o mai bună înțelegere a acestui sector de către autorități.
  • Asigurarea reprezentării sectorului ONG din România în cadrul dezbaterii Europene asupra protecției datelor cu caracter personal și politicii de combatere a spălării banilor, pentru a prezenta posibilele dificultăți legate de conformarea la standardele impuse.

Activitățile desfășurate constau în:

  • Activități de training în București și în țară organizate cu ajutorul autorităților competente, completate de elaborarea unor ghiduri în domeniile politicii de combatere a spălării banilor și al protecției datelor cu caracter personal.
  • Participarea în cadrul dezbaterilor europene referitoare la aceste subiecte, pentru a ridica problema restrângerii sferei de activitate al ONG-urilor prin reglementarea rigidă a domeniilor sus-amintite.
  • Prezentarea principalelor dificultăți cu care se confruntă sectorul ONG autorităților competente.

Calendarul atelierelor de instruire:

Iași – 1 februarie 2019

Timișoara – 17 aprilie  2019

Constanța – 27 iunie 2019

Cluj-Napoca – 24 octombrie 2019

*Pentru a afla data și locația următoarelor sesiuni, vă rugăm să verificați această pagină.

 

Proiectul este finanțat de către Romanian – American Foundation (RAF).

 

 

 

 

 

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.