TRAINING Cum monitorizăm achizițiile publice în sănătate?

EFOR va organiza pe 16 și 17 februarie 2024, în București (fizic), un training despre achiziții publice în domeniul sănătății. Ne vom uita la modul în care se aprobă bugetele, cum se cheltuie banii și vom crea profilul unei firme care câștigă contracte, folosindu-ne de diverse baze de date. Vom porni de la o serie de rapoarte pe care le-am publicat deja sau la care lucrăm și pe care le vom lansa în perioada următoare. Chiar dacă ne vom uita la achiziții din sănătate, instrumentele de monitorizare pot fi folosite și în cazul altor sectoare, astfel că acest training se adresează tuturor celor care vor să înțeleagă cum se cheltuie banii publici în România și cum pot urmări traseul banilor.

Înscrie-te aici și te vom contacta cât de curând pentru a-ți oferi detalii suplimentare. Trainingul va avea loc pe 16 (între 16 și 19.30) – 17 februarie (de la 10 la 17), iar detalii legate de locul desfășurării vor fi transmise celor care se înscriu.

Câteva dintre temele pe care le vom acoperi sunt:

  • Cum arată bugetul unei instituții
  • Cum se face o achiziție
  • De unde iau date legate de achiziții
  • Ce registre publice pot folosi pentru astfel de investigații
  • Cum aflu cine este în spatele unei companii care câștigă contracte publice
  • Cum folosesc date din registrele publice pentru a vedea interesele financiare și politice ale firmelor care participă la achiziții. Vom naviga printre registre publice și alte resurse dezvoltate independent, cum ar fi portalul banipartide.ro, elaborat de EFOR, care ilustrează finanțarea politică între 2006 și 2024.

Atelierul este deschis pentru toți cei interesați: cetățeni, jurnaliști, studenți, membri de partid, aleși locali sau cetățeni care vor să înțeleagă mai bine ce fac instituțiile publice. Vom combina prezentări cu activități practice și interactive. Atelierul va fi susținut de Septimius Pârvu (Expert Forum) și de Matthew Garvey (jurnalist de investigație, Context.ro). Agenda finală, incluzând lista finala de vorbitori, va fi disponibilă în curând. Menționăm că nu este un curs despre achiziții, ci este un atelier practic în care ne uităm la modul în care se pot investiga achizițiile și identifica anumite nereguli.

Participarea este gratuită. Organizatorii vor asigura masa pentru participanți, însă nu vor acoperi cheltuieli de cazare.

Contact: [email protected], 0787.638.315

 

Acest atelier face parte din proiectul “Fighting Corruption in Central and Eastern Europe”, implementat de Institutul CEELI. Scopul acestuia este de a combate frauda și corupția în sectorul sănătății din Europa Centrală și de Est. Proiectul este susținut printr-un grant de la Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat American. CEELI este o organizație non-profit cu sediul la Praga, dedicată dezvoltării și formării unei rețele internaționale de profesioniști în domeniu juridic angajați să promoveze statul de drept. Prin programe de formare inovatoare și alte activități, Institutul lucrează cu judecători, avocați și actori ai societății civile pentru a construi societăţi bazate pe principiile statului de drept.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.