Dileme etice în sistemul judiciar

Sistemul judiciar operează cu noțiunea de „adevăr judiciar” care, opusă  celei de „adevăr absolut”, se limitează doar  la acele fapte care pot fi dovedite înaintea unui judecător. Acestea sunt concepte complicate care trebuie să fie corect explicate publicului larg pentru a putea înțelege cum funcționează sistemul judiciar.

Responsabilitatea soluționării dosarelor este una foarte mare și magistrații au propriile dileme și griji. Cum ajung ei la o soluție, care este procesul intern prin care trec? Cât de siguri sunt ei de soluțiile pe care le dau și au vreodată îndoieli cu privire la acestea? Există legi pe care le aplică dar le consideră injuste? Au oare prejudecăți și cum le depășesc?

La limita dintre ceea ce legea prevede și standardele etice, proiectul „Dileme etice în sistemul judiciar” va folosi o serie de filme scurte pentru a portretiza cum, în unele cazuri, deși magistratul consider legea injustă, va trebui să o aplice.

 

Scopul principal al proiectului „Dileme etice în sistemul judiciar” este de a facilita o înțelegere mai bună a actului de justiție în general și, indirect, de a discuta despre dilemele etice cuc are s confruntă judecătorii intervievați într-o serie de filme de tip documentar de origine olandeză, „Privind în suflet – despre profesia de judecător”. Astfel, dorim să inițiem o discuție echilibrată despre etică în toate domeniile de activitate publică, începând cu tinerii profesioniști în curs de formare. Aceste filme sunt un instrument util în această direcție căci deschid spre dezbatere aceste subiecte printr-o manieră umană și prietenoasă, discutând în același timp chestiuni tehnice legate de procedurile judiciare.

Proiectul va consta în 7 proiecții ale câte unui episod din seria de filme, în 5 locații diferite, urmate de dezbateri pornind de la aceste filme. La dezbateri vor participa reprezentanți ai Expert Forum, cadre didactice sau formatori, precum și avocați/procurori/judecători.

 

Calendarul proiectului:

  1. Facultatea de Drept, Universitatea din București, sala Constantin Stoicescu  – 22 noiembrie 2016
  2. Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Aula Academiei – 14 decembrie 2016
  3. Institutul Național al Magistraturii, Aula – anul II, grupa procurori – 28 februarie 2017
  4. Institutul Național al Magistraturii, Aula – anul II, grupa judecători – 1 martie 2017
  5. Institutul Național al Magistraturii, Aula – anul I – 13 martie 2017
  6. Facultatea de Drept, Universitatea de Vest, Timișoara, amfiteatrul 1 – 15 martie 2017
  7. Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – aprilie 2017

 

Despre seria de filme „Privind în suflet – judecătorii”

În 2009, jurnalistul de origine olandeză Coen Verbraak a creat proiectul  ‘Kijken in de ziel‘ (traducere: eng. „Gazing into the soul”/ ro. „Privind în suflet”) o serie de filme scurte în care intervievează importanți reprezentanți ai diferitelor profesii despre munca și viața lor personală: psihiatrii, jurnaliști, doctori, politicieni și magistrați.

În această serie,  Coen Verbraak  discută cu 12 judecători de la Curtea Supremă din Olanda despre profesia lor și despre ei înșiși în 6 episoade tematice: apărătorii legii, îndoiala, pedeapsa, suspectul, rolul opiniei publice.
 

Proiectul este desfășurat de Expert Forum, printr-un grant al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România

 

descarcare              descarcare

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.