Ne adaptăm planurile pentru 2020. Susține-ne până pe 25 mai completând formularul 230!

Asociaţia Expert Forum (EFOR) e un think tank din Bucureşti înfiinţat în 2011 de câţiva experți preocupaţi de politicile publice şi buna guvernare. Ne-a unit ideea ca în România şi regiunea noastră, a Europei de Est, să ne sprijinim pe UE pentru a construi societăţi deschise, prospere şi neconflictuale, bazate pe instituţii transparente şi cetăţeni liberi şi angajaţi. Ne găsiţi pe toţi aici.

Domeniile de care ne ocupăm sunt reforma administraţiei şi integritate, descentralizare şi bugete publice, justiţie şi anticorupţie, strategii în energie, procese electorale şi cetăţenie activă – în România şi în regiune. În ultimii ani am fost tot mai atenţi la riscurile puse pentru democraţie de manipularea propagandistică şi fake news, cu originea în Kremlin, la Bucureşti sau Chişinău.

Asociaţia Expert Forum (EFOR)
cod fiscal 28655396
cont RO59RZBR0000060013659453

Vom continua şi în 2020 să lucrăm pe marile direcţii din anii precedenţi, rezumate mai jos şi în clipul video de mai sus, iar pentru asta ne-ar prinde bine sprijinul vostru. Dacă vă place ce facem și sunteţi contribuabil individual, direcţionaţi către noi partea de impozit ( până la 3.5%) pe 2019 pentru care statul vă permite să decideţi voi destinaţia. Dacă sunteți persoană juridică puteți dona în contul din partea dreaptă.

Între timp, ANAF a modificat termenul, formularul și modalitatea de depunere. Dacă doriți să sprijiniți proiectele EFOR și nu ati completat încă formularul, o puteți face cu un simplu e-mail la adresa [email protected]. Trebuie să trimiteți formularul (scanat sau fotografiat) completat în partea de sus cu datele personale (nu uitați CNP-ul – dreapta sus), iar pe pagina a doua bifa la opțiunea de unul sau doi ani (rândurile 2 si 3) și semnătura. Dacă aveți nevoie de ajutor la completarea formularelor, ne puteți scrie la [email protected].

 

Acest sprijin va fi folosit, după cum spuneam, la acţiuni precum cele de mai jos:

1. Măsurarea clientelismului şi a proastei guvernări cu instrumente obiective (indici, hărţi ale corupţiei locale, analize pe sectoare cheie) şi construirea de instrumente vizuale inovative pentru a contribui la dezbaterea publică. Facem asta în România dar şi, din ce în ce mai mult, în alte state din regiune, deoarece comparaţiile între diverse ţări fac povestea mai interesantă. Împreună cu parteneri locali analizăm şi facem evenimente publice în MoldovaGeorgiaBulgaria, iar dintre ţările vechi UE, Italia şi Spania. Avem deja hărţi ale clientelismului care acoperă aproape 20 de ani în România, iar mai nou am început pilotarea pe Georgia şi Moldova. În 2020 vom avea rezultate dintr-un proiect pe clientelism în companiile de stat, comparativ pe România, Bulgaria, Italia şi Spania. De asemenea, am actualizat Detectorul de Clientelism, pentru a explica achizițiile legate de COVID și pentru a monitoriza modul în care au loc acestea.

Mai nou promovăm buna guvernare şi în afara UE, de exemplu ajutând oficiali şi jurnalişti din Armenia să înţeleagă mai bine lecţia integrarea României în UE, în expert-tururi organizate în comun; ori în Africa, la Comisia Uniunii Africane din Addis Abeba, unde explicăm experienţele tranziţiei est-europene.

Ca urmare a eforturilor de ani de zile de a împinge înainte statul de drept şi strategiile anticorupţie europene, în septembrie 2019 la Skopje Laura Ştefan a fost aleasă preşedintă a Regional Anti-Corruption Initiative, organizaţie interguvernamentală a ţărilor din Balcani.

 

2. Dezvoltarea unui set de instrumente pentru combaterea fake news şi manipulării politice online, în limba română. Vrem să construim în România (şi Republica Moldova) replici ale strategiilor naţionale de combatere a manipulării de tip scandinav, adică seturi de acţiuni simple şi practice mergând de la platforme online de detectare a surselor de fake news, la analize a efectelor şi actorilor implicaţi, şi până la măsuri administrative de răspuns, parteneriate cu reţelele sociale sau produse educaţionale inovatoare de folosit în şcoli şi facultăţi, cu ajutorul cărora tinerii să înţeleagă mai bine trollingul pe social media şi să dezvolte gândire critică, autonomă.

De ce e important să ne ocupăm de fake news şi manipulare politică prin media, inclusiv cele noi? Deoarece există o legătură clară între ele și proasta guvernare, lucru care se vede bine la Bucureşti, Chişinău şi alte capitale din regiune. Dezinformarea, incompetenţa guvernamentală şi clientelismul merg foarte bine împreună: liderii politici anti-liberali apelează la ele natural pentru a-şi construi realităţi paralele, ostile spaţiului de libertăţi şi drepturi din Europa, unde să poată fura şi guverna cu metode clientelare, singurele pe care le cunosc.

În 2018 şi 2019 am organizat ateliere pilot cu elevi şi studenţi, în România şi Republica Moldova, în care cei mai buni “războinici anti-trolling” au primit premii şi diplome.

 

3. Iniţiative de angajament civic local, precum şcolile pentru democraţie organizate în România şi în Republica Moldova împreună cu parteneri locali, sau concursul foto “cum se risipesc banii UE” în comunităţi.

Programul Şcoala pentru Democraţie propune educația prin metode alternative, nonformale, prin care putem ajunge în locuri unde dezbaterea pe teme publice e aproape absentă. În 2019 am continuat să lucrăm cu profesorii din comunitățile locale și să generăm discuții pe teme esențiale: cetățenie activă, educație pentru democrație, stat de drept. În ianuarie 2020 debutăm cu o nouă ediţie a Școlii. În timpul crizei COVID am dezvoltat o secțiune online dedicată unde oferim resurse privind continuarea cursurilor online și organizăm webinare și acțiuni civice în format online pentru profesorii și elevii din România și Moldova.

4. Ne-am ocupat de problema energiei, în regiune şi în ţară, fie analizând riscurile ca Republica Moldova să cadă la mijloc victimă în conflictul pe gaze naturale ruso-ucrainean; fie protestând atunci când România a luat măsuri sttrategic proaste, anti-UE, copiate din agenda Gazprom. Ne-am enervat împreună cu voi de problemele RADET pe final de 2019 şi am organizat consultări publice cu asociaţiile de proprietari şi experţi în energie, la Bucureşti şi Constanţa, unde am constatat că la firul ierbii există mai multă cunoaştere şi înţelepciune decât în primării sau ministerul de resort. Ca atare, am lansat o petiţie publică cu care să lansăm propuneri de reformă în sistem; încă o puteţi semna aici.

5. Organizăm, singuri sau împreună cu alte asociaţii civice (în cadrul campaniei FiecareVot), observarea alegerilor şi raportăm public fraude sau manipulări atunci când apar, în zilele de vot sau pe parcursul campaniilor. În ultimii ani am fost înscrişi oficial pentru monitorizare în şapte tururi de scrutin (cinci în România, două în Moldova), plus referendumuri. Am avut observatori la alegerile parlamentare din Moldova (februarie 2019), europene şi prezidenţiale din România (mai şi nov 2019). În 2020 vom monitoriza alegerile locale şi parlamentare din România, iar dacă găsim susţinere şi pe cele prezidenţiale din Moldova. Momentan situația este incertă, însă am solicitat autorităților transparență și vrem să ne implicăm în găsirea de soluții și monitorizarea procesului

În zilele cu alegeri am oferit gratuit asistenţă juridică, atât observatorilor cât şi alegătorilor. La final de an şi început de 2020 lucrăm cu AEP şi presăm decidenţii pentru a reforma sistemul electoral, inclusiv prin sporirea reprezentării diasporei în Parlament şi revenirea la două tururi pentru primari (vezi aici propunerile). Ca urmare inclusiv a presiunilor noastre, subvenţia bugetară pentru partide, care crescuse enorm în ultimii ani, se va reduce în 2020 cu 30%.

6. În plus faţă de aceste teme permanente, organizăm dezbateri publice, reacţii rapide la evenimente (cum ar fi decizii nefericite ale politicienilor), comentăm şi participăm în coaliţii ale societăţii civile pentru a pleda cauza bunei guvernări, transparenţei publice şi valorilor europene, atât în ţară cât şi la Bruxelles. Am ţinut la Bucureşti o conferinţă internaţională pledând pentru continuarea sancţiunilor internaţionale contra Rusiei, ale cărei concluzii le prezentăm la Bruxelles, deoarece în ianuarie 2020 se repune tema în discuţie la UE. Ce spunem se bazează şi pe o analiză în premieră a influenţei Rusiei în zona Europei de Est, în care propunem un model de analiză: raportul aici.

7. Am patronat filme urmate de dezbateri în festivalul One World, ne-am dat obolul în filmele altora, am participat la dezbateri şi, după cum ştiţi deja, la multe emisiuni de radio şi TV. Ba chiar, mai nou, ne facem propriile materiale video ca să spunem ce avem de spus, atât pe teme din România cât şi din Republica Moldova. Le puteţi vedea aici.

 

Vă mulţumim anticipat pentru că ne ajutaţi să continuăm toate astea.

Echipa EFOR


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.