en_US English

Inițiativă pentru combatarea clientelismului media – MEDIA CIRCLE

Proiectul Civil Response to Clientelism in Media – MEDIA CIRCLE s-a construit pe mai mult de zece ani de colaborare strategică între Partnership for Social Development (Croatia) și EFOR pentru lupta împotriva corupției, transparentizarea și construirea integrității în administrația publică, mass media și societate civilă în zona Europei de Sud Est și în Uniunea Europeană. Toate acestea de mai sus, inclusiv asistența directă acordată jurnaliștilor, victime ale corupției și violenței conduc la concluzia că structurile, legile, politicile și relațiile între decidenți existente nu asigură implementarea adecvată a valorilor comune în relație cu libertatea mass media, independența sau protecția jurnaliștilor. Cum țările balcanice se califică în termeni de corupție la capitolul state captive, fapt care înseamnă nu numai că proprietarii media și politica sunt capturate de interese și grupuri diverse, dar și societatea civilă și asociațiile de media sau sindicatele se află în această situație.

Proiectul de față, implementat ca o inițiativă transnațională în Croația, România, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Macedonia și Muntenegru răspunde acestor provocări. Scopul său este de a pune bazele unui Mecanism independent și activ pentru monitorizarea politicilor, advocacy și răspuns în caz de urgență în sectorul media, în SE Europei.

Pornind de la problema clientelismului media și de la lipsa independenței jurnaliștilor din Balcani și Europa de Sud Est, partenerii și-au propus:

  • Să dezvolte mecanisme sustenabile de monitorizare a Indexului de Politizare și Clientelism Media care va permite comparații între state și raportare specifică pentru fiecare țară
  • Consolidarea politicilor naționale și internaționale legate de libertatea mass media, finanțarea media, suprimarea influenței politice, transparență și răspundere sau protecția jurnaliștilor față de violență sau presiuni
  • Să dezvolte capacitatea mass media și a organizațiilor societății civile în domeniul monitorizării politicilor publice și advocacy pentru combaterea influenței politice și a clientelismului asupra media
  • Să stabilească o rețea transnațională formată din organizații ale societății civile capabile de implementarea de activități de advocacy și reacție rapidă
  • Să dezvolte un grup de sprijin transnational pentru jurnalismul de investigație
  • Să consolideze cooperarea inter-sectorială între jurnaliști, instituții publice și organizații neguvernamentale

Punctul de pornire al proiectului este Indexul Clientelimului, dezvoltat de EFOR. După cum inițiativa a fost aplicată în mai multe sectoare țintă, precum energie, finanțe publice sau planificare urbană, urmarea firească este aplicarea metodologiei în domeniul mass media, ca aliat sau inamic al reformelor în regiune.

Grupul țintă al proiectului este format din jurnaliști, asociații profesionale media, structuri europene specializate în elaborarea de politici publice și monitorizare, organizații neguvernamentale specializate în sectorul media sau în combaterea corupției și conflictelor de interese și instituții publice.

EFOR și partenerii vor analiza situația actuală din țările partenere, vor elabora un mecanism de monitorizare și își vor consolida capacitatea de implementare, astfel încât să conducă la dezvoltarea unui portal web care va fi dezvoltat și populat cu rezultate ale monitorizărilor de țară.

Oportunități de finanțare

Apel de proiecte legate de clientelism în mass media – termen 16 septembrie

 Rapoarte
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [178.00 B]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Evenimente

DEZBATERE LOCALĂ ÎN TIMIȘOARA Clientelism în mass media și sifonare de resurse din administrații cu companii publice – 11 noiembrie

Dezbatere Facultatea de Jurnalism, Universitatea Hyperion  – 17 noiembrie

 

Pe 22 și 23 martie 2018 s-a desfășurat la Sarajevo conferința de închidere a proiectului. Alături de alte organizații care se ocupă de starea presei în Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia, Muntenegru și Serbia am lansat în ultimii ani Indexul Clientelismului Media, care măsoară starea presei și propune soluții, am făcut presiuni publice pentru jurnalism de calitate și am dezvoltat platforma www.fairpress.eu, care a publicat în ultimii ani aproape 2000 de știri și anchete despre mass media în toate aceste țări. În cadrul conferinței am discutat realizările proiectului și pașii pe care coaliția îi va întreprinde pentru continuarea inițiativei.

 

European_Commission_Logo

 

 

 

Proiectul Civil Response to Clientelism in Media – MEDIA CIRCLE este cofinanțat de Civil Society Facility. Media Freedom and Accountability Programme.

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.