Consolidarea rețelei de profesori și continuarea programului Let’s talk about YOU(th)!

În perioada februarie – iunie 2020 Expert Forum lansează un nou proiect finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation (BST) care să vină în ajutorul profesorilor și elevilor de liceu în această perioada. 

 

Proiectul are două obiective:

  1. Consolidarea rețelei de profesori din cadrul Școlii pentru Democrație (https://expertforum.ro/scoalapentrudemocratie/)
  2. Continuarea programului de discursuri publice Let’s talk about YOU(th)! (https://expertforum.ro/scoalapentrudemocratie/metodologie-concurs-de-discursuri-publice-lets-talk-about-youth/)

 

 

  1. Consolidarea rețelei de profesori din cadrul Școlii pentru Democrație

 

Noua realitate creată de pandemia COVID-19, în care educația s-a mutat aproape în totalitate în sfera online, a creat nevoia unui sprijin continuu pentru profesori și școli în ceea ce privește digitalizarea, metode inovatoare și alternative de predare. Provocarea educației în mediul virtual este găsirea unui echilibru între teorie și practică. În acest sens, găsirea unor metode eficiente de predare înseamnă folosirea de programe și exerciții interactive care să încurajeze o participare activă din partea elevilor în timpul orelor. 

 

Ne propunem să răspundem acestei nevoi prin continuarea eforturilor din primele 6 luni ale pandemiei în domeniul educației. EFOR va oferi sprijin profesorilor din rețeaua noastră – Școala pentru Democrație, atât în România, cât și în Republica Moldova, cu privire la utilizarea eficientă a instrumentelor digitale, va oferi instruire cu privire la provocările democrației și mijloacele de depășire a acestora, în special în acest moment de criză și va oferi instrumente , bune practici și modalități inovatoare de predare online. 

 

Scopul nostru este de a crește abilitățile profesorilor din rețeaua Școala pentru Democrație de a ține cursuri online într-un mod eficient și interactiv pentru elevi. Sprijinim atât elevii, cât și profesorii în creșterea interactivității cursurilor online prin metode alternative de predare, cum ar fi concursurile de vorbire publică online.

 

Inițiativa continuă colaborarea cu rețeaua noastră de peste 120 de cadre didactice din România și Moldova în cadrul programului nostru Școală pentru Democrație.

 

Bazat pe un formular de nevoi lansat în cadrul rețelei, vom evalua care sunt nevoile profesorilor privind:

 

  • Folosirea instrumentelor digitale (pachetul Microsoft Office, pachetul Google, etc.)
  • Operarea platformelor de predare online (Google Classroom, Microsoft Teams, etc.)
  • Introducerea unor instrumente interactive în cursurile online și offline

 

Cu ajutorul răspunsurilor profesorilor la formular, vom organiza 2 ateliere de folosire a instrumentelor digitale și platformelor de predare. Pe lângă acestea vom organiza 2 ateliere și discuții împreună cu experți pe teme ce țin de drepturile omului, diversitate, educație civică . 

 

2. Continuarea programului Let’s talk about YOU(th)!

 

Programul Let’s talk about YOU(th)! a pornit în mai 2020 din dorința de susține vocea elevilor și de a îi ajuta să se facă auziți privind probleme importante pentru ei din comunitatea lor. Prin acest proiect EFOR a lucrat direct cu elevii în ateliere interactive online, sesiuni de antrenament online și va desfășura o competiție de discursuri publice. 

 

Tema competiției este “Care este o problemă importantă care te afectează pe tine și pe comunitatea ta?” iar elevii au la dispoziție 3 minute să se înregistreze răspunzând la această întrebare în discursurile lor. Ei sunt evaluați de un juriu extern, iar cele mai bune discursuri sunt premiate și distribuite pe canalele noastre de social media. În cadrul competiției, elevii participă la webinare organizate de EFOR dedicate vorbitului în public și scrierii unui discurs. În cadrul webinarului explorăm împreună noțiunea de comunitate și vedem cum se leagă ea de tema competiției. Discutăm despre structura discursului, cercetare și fake news. 

 

Discursurile sunt evaluate de un juriu format din persoane din afara școlii cu interes pentru astfel de activități, selectat de Asociația Expert Forum împreună cu profesorii coordonatori, iar cele mai bune discursuri sunt premiate și distribuite pe canalele de social media (Facebook și Instagram) ale Asociației Expert Forum și ale partenerilor (școli partenere, finanțatorul, etc.) 

 

În cadrul proiectului am selectat 12 coordonatori de echipă printr-un formular destinat elevilor participanți din edițiile anterioare. Astfel, ei pot să își dezvolte aptitudini de management de proiect, management de echipă, leadership, etc. 

 

În cadrul acestor ediții avem alături de noi 70 de elevi coordonați de: 

  • Prof. Camelia Șerban, Liceul Teoretic ”Ioan Cotovu”, Hîrșova, România
  • Prof. Ovidiu Albert, Colegiul Național Roman-Vodă, Roman, România
  • Prof. Horațiu Suciu, Colegiul Național Iulia Hașdeu, Lugoj, România
  • Prof. Aura Eftimie, Liceul Teoretic ,,Grigore Tocilescu”, Mizil, România
  • Prof. Dan Solcan, Colegiul Național “Bogdan Petriceicu Hașdeu”, Buzău, România
  • Prof. Viorel Bolduma, IP Centrul de Excelență în Construcții, Chișinău, Republica Moldova
  • Prof. Natalia Sîncu, IP Gimnaziul nr. 2 , Drochia, Republica Moldova

 

Calendarul activităților:

  1. Training pentru profesorii coordonatori privind competiția – Februarie 2021
  2. Training pentru coordonatorii de echipă – Martie 2021
  3. Eveniment de lansare a competiției – Martie 2021
  4. 3 ateliere despre comunitate, scriere a discursurilor și cercetare – Martie 2021
  5. Antrenamente în echipe pentru pregătirea discursurilor – Aprilie 2021
  6. Postarea discursurilor – Aprilie 2021
  7. Jurizarea discursurilor – Aprilie – Mai 2021
  8. Evenimentul de închidere a competiție – Mai 2021

 

Despre rezultatele proiectului: https://expertforum.ro/scoalapentrudemocratie/consolidarea-ret…about-youth-2021/

 

Pentru mai multe detalii despre programului Let’s talk about YOU(th)!

https://expertforum.ro/scoalapentrudemocratie/metodologie-concurs-de-discursuri-publice-lets-talk-about-youth/

 

Activitățile sunt desfășurate în cadrul proiectului Consolidating the capacity of teachers in Romania and Republic of Moldova in times of crisis, finanțat printr-un grant al Black Sea Trust for Regional Cooperation. Opiniile exprimate în scris sau în publicațiile electronice nu reprezintă în mod necesar poziția Black Sea Trust, a German Marshall Fund sau a partenerilor săi.

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.