·

Integritate, justiţie şi stat de drept

EFOR este unul dintre actorii principali care activează în zona reformei justiției și statului de drept. De asemenea, implementăm proiecte anticorupție în România și în regiune, lucrăm în domeniu integrității publice, a cheltuirii banului public, inclusiv achiziții publice și colaborăm cu instituții din justiție și sectorul bunei guvernări pentru a consolida mecanismele statului de drept.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.


Posted in Fără categorie.

Proiecte

Noile legi ale justiției după dezbaterile din Parlament

În septembrie 2022, EFOR analiza proiectele de legi ale justiției așa cum fuseseră adoptate de Guvernul României la finalul lunii august și arăta care erau principalele prevederi problematice. Concluzionam atunci că pe lângă faptul că …

Dileme etice în sistemul judiciar

Sistemul judiciar operează cu noțiunea de „adevăr judiciar” care, opusă  celei de „adevăr absolut”, se limitează doar  la acele fapte care pot fi dovedite înaintea unui judecător. Acestea sunt concepte complicate care trebuie să fie corect …

Proiecții & dezbateri în Republica Moldova cu filme premiate

În săptămâna 23-27  mai 2016 proiectăm în Republica Moldova mai multe filme premiate la festivaluri internaționale. Evenimentele sunt organizate în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice din Moldova și cu Amnesty International - Moldova. După fiecare …

Inițiativa pentru o Justiție Curată

Proiectul Dezvoltarea Coaliției „Inițiativa pentru o Justiție Curată” îşi propune consolidarea alianţei ca o entitate de sine stătătoare, menită să confrunte eficient, prin expertiza cumulată a celor trei organizații, noi provocări în domeniul justiției și …

Consolidarea statului de drept prin cetățenie activă

Chiar dacă intrarea în Uniunea Europeană a fost un aliat puternic pentru lupta internă împotriva corupţiei şi întărirea firavului stat de drept, ne este clar în prezent că presiunea externă nu este suficientă şi că …

Susținerea confiscării extinse și recuperării prejudiciului în România

Proiectul răspunde nevoii de standardizare a sistemelor juridice naţionale din spaţiul comunitar, ca urmare a adoptării Deciziei-Cadru 2001/500/JHA privind spălarea banilor, identificarea, urmărirea, îngheţarea, sechestrarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunii. Astfel, în contextul unor …

Harta clientelismului românesc – acum şi la Cluj

Am discutat despre clientelism in administratia locala, alocari de fonduri si investitii, la Cluj, in bastionul localismului, cu fostul negociator sef Vasile Puscas si academicii de la UBB. Ne-am dat cu parerea si despre europenism, …

Inițiativa pentru o Justiție Curată (IJC)

Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC) a demarat in 2007, sub egida Coalitiei pentru o Guvernare Curata, astfel continuand eforturile Coalitiei pentru un Parlament Curat incepute in 2004 in directia ameliorarii statului de drept in …

Pregătim societatea civilă din Croația

Cu sprijinul Ambasadei Regatului Unit la Zagreb, în parteneriat cu agenția de protecție a datelor din Croația, pregătim peste 100 de ONGuri din Zagreb și din țară referitor la procedurile și principiile accesului la informație …

Articole despre Integritate, justiţie şi stat de drept

Ghid pentru investigații bazate pe date

    EFOR a lansat un nou ghid, care poate fi util investigatorilor, jurnaliștilor sau cetățenilor interesați. Ghidul a fost publicat în cadrul proiectului ”O comunitate puternică de investigatori împotriva crimei organizate și a corupției”, care urmărește …

Scrisoare deschisă privind adoptarea noilor legi ale justiției

  În contextul începerii dezbaterilor proiectelor justiției în Comisia comună pentru legile justiției din Parlament, am transmis astăzi alături de mai multe organizații neguvernamentale o scrisoare deschisă adresată Parlamentului cu câteva solicitări esențiale atât în ceea …

Banii pentru publicitate în pandemie

În 2020 piața media a fost hrănită cu fonduri de la Guvern, pentru promovarea campaniei anti-Covid. Perioada în care s-au promis aproape 200 de milioane de lei se suprapune peste perioada electorală, adică peste alegerile …

Legile justiției. Nu redeschideți cutia Pandorei!

Trimiterea în Parlament a celor trei proiecte propuse de Ministerul Justiției în forma actuală riscă să deschidă o cutie a Pandorei, fiind greu de anticipat care va fi rezultatul și durata procesului legislativ. Vorbim despre …

Scoaterea TVR din anii ‘70. Un concept de reformă

TVR este o televiziune generalistă construită pe model monopolist-terestru de anii ’60-’70, pentru un mediu fără concurenţă, ca serviciu naţional “de toate pentru toţi” controlat politic, fără conducere profesionistă selectată competitiv. Acest concept e depăşit …

GDPR pentru ONG-uri

Ce trebuie să facă un ONG atunci când prelucrează date personale?  Ce măsuri de protecție trebuie să ia ONG-ul cu privire la datele colectate? Cum informează ONG-ul persoanele ale căror date le prelucrează despre scopul prelucrării și …

Cine se teme de transparența datelor privind vaccinarea?

Pornind de la reacțiile unor instituții publice legate de limitarea transparenței datelor privind campania de vaccinare, susținem scrisoarea transmisă azi de mai multe organizații neguvernamentale și jurnaliști premierului Florin Cîțu. În atenția domnului Prim-Ministru al României, …

Cum se conformează un ONG prevederilor GDPR

Ce trebuie să facă un ONG atunci când prelucrează date personale?  Ce măsuri de protecție trebuie să ia ONG-ul cu privire la datele colectate? Cum informează ONG-ul persoanele ale căror date le prelucrează despre …

Banii publici în pandemie și planurile bugetare pentru 2021

Expert Forum a organizat pe 19 noiembrie dezbaterea Banii publici în pandemie și planurile bugetare pentru 2021. În cadrul evenimentului au intervenit consilieri locali și reprezentanți ai primăriilor din mai multe municipii, care au arătat …

Criza amenzilor: cum trebuie combătută epidemia?

Criza generată de pandemia cauzată de noul Coronavirus a prins România nepregătită pe toate planurile. EFOR a analizat măsurile normative și administrative luate ca răspuns la criza de sănătate publică, mai ales că restricțiile se …

BIG BROTHER se întoarce. Să profite de criza COVID

Pe fondul de emoţie publică stârnită de pandemie, guvernele introduc măsuri de supraveghere digitală care acum câteva luni ar fi generat mare scandal. Sau folosesc starea de urgenţă pentru a suspenda conturi în online, în …

5 ani de sancţiuni contra Rusiei – au funcţionat?

Decizia Statelor Unite ale Americii și a Uniunii Europene de a impune sancțiuni Rusiei în 2014 și reînnoirea acestora au avut implicații semnificative pentru economia internațională și Europa de Est, având în vedere că sunt …

[VIDEO] Cât de bune sunt Drumurile Bune din Moldova?

Dacă în episoadele trecute ne-am întrebat unde s-au dus banii pentru Drumuri Bune în Moldova, în partea a opta a serialului Bunei Guvernări, ne uităm cu atenție la drumuri, pentru a vedea dacă chiar există, …

Priorități civice pentru noul guvern PNL

Primul ministru desemnat, Ludovic Orban, a invitat luni 21 octombrie reprezentanţi ai societăţii civile la o rundă de consultări pe priorităţile viitorului guvern. EFOR a apreciat deschiderea cu care se pleacă la drum şi a …

Harta Clientelismului Politic – Georgia

Harta Clientelismului în Georgia

     Sistemul electoral • Majoritar / circumscripții - Georgia are un sistem electoral mixt pentru alegerile parlamentare. Din 150 de membri ai Parlamentului, 77 sunt aleși în funcție de lista de partide / vot proporțional, în timp ce …

Detectorul de clientelism – toolkit pentru activiști, jurnaliști și cetățeni

window.location.replace("https://expertforum.ro/docs/docs/despre/"); Noua locație Acest ghid este destinat activiștilor civici, jurnaliști și cetățenilor care vor să înțeleagă și să caute singuri care sunt mecanismele clientelare, cum se îmbogățesc politicienii și cum se spoliază resursele publice. Ghidul acoperă Republica …

Gala de proiecte EFOR şi premiile de Crăciun

 Luni 10 decembrie, de la 13:00 la 16:00 | Athénée Palace Hilton (Episcopiei 1-3) | Sala le Diplomat Vom premia câștigătorii concursului de fotografie Banii EU... vorbesc! și vom arăta care este impactul cheltuirii banilor europeni, după …

CONCURS FOTO Banii UE…vorbesc!

Expert Forum dă startul concursului de fotografie. Vrem să vedem cum s-au cheltuit banii UE în România, și mai ales pe ce! Premiile: 1. Locul I – 1000 RON 2. Locul II – 800 RON 3. Locul III – …

Clientelismul politic în Programul Drumuri Bune pentru Moldova

În cadrul raportului analizăm două aspecte: oportunitatea programului ”Drumuri bune pentru Moldova” din perspectiva a trei aspecte esențiale – strategiile sectoriale, gradul lor de îndeplinire și acțiunile guvernării (i), cum se încadrează în acest context …

Clientelismul în mass media din România

Presa publică din România a fost sub presiunea constantă a politicienilor și în ultimii doi ani a devenit tot mai dependentă de bugetul național. Nici în redacțiile din privat situația nu este mai bună. Analizăm …

[VIDEO] Lansarea raportului anual EFOR 2018

EFOR a lansat raportul anual Guvernarea de tip bazar. Costurile clientelismului în administraţia locală şi companii de stat pe 19 februarie. Am dezbătut alături de peste 120 de experți, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai ambasadelor, …

Am lansat versiunea 3.0 a Hărții Clientelismului

Harta și rapoartele atașate arată care guverne, în ce perioade și pe ce instrumente s-au comportat mai clientelar: am construit un indice al clientelismului politic care corelează sumele alocate cu afilierea partinică a primarilor. Harta …

Revenirea la sultanismul ceauşist în administraţia publică

De la începutul anului, coaliţia USL 2.0 a fericit administraţiile locale cu puzderie de cadouri, de la Ordonanţa 6 cu creditele de angajament de 30 de miliarde, bani in­existenţi (zisă şi ordonanţa-Shhaideh-fără-număr), până la măririle de lefuri …

Tel Drum, deschizătorul de drumuri

Zilele trecute DNA a emis un comunicat din care rezultă că președintele PSD, Liviu Dragnea și apropiați de-ai săi sunt urmăriți penal pentru formarea unui grup infracțional și fraudă cu fonduri europene. Poate ca o …

17 ONGuri atrag atenția asupra gravității modificărilor propuse la OG 26/2000

17 organizații neguvernamentale atrag atenția asupra gravității propunerilor înaintate Senatului de către deputatul PSD, Liviu Pleșoianu, cu privire la OG 26/2000 care reglementează funcționarea asociațiilor și fundațiilor din România.   *** Către: Președintele PSD, Președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea Președintele …

Populismul 2.0 pe scurt

Se împlinesc luna asta 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma iar Uniunea Europeană e mai contestată decât oricând, atât de la dreapta cât şi de la stânga. Un val de furie populară, justificat sau …

Statul de drept – etapa maturizării

Nu orice măsură controversată are conotații penale sau este neconstituțională, iar când Guvernul face lucruri inacceptabile, publicul trebuie să reacționeze. Ceea ce s-a și întâmplat - și a funcționat. EFOR face lumină în saga OUG …

Abrogați Ordonanța!

Sute de mii de români au protestat în stradă față de acțiunile Guvernului Grindeanu din noaptea de 31 ianuarie / 1 februarie 2017. Acceptarea de către societate a acestui tip de comportament din partea uneia dintre …

Raportul MCV și strada

Cel mai recent raport publicat de Comisia Eu­ropeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare găsește România în stradă pro­tes­tând împotriva intenției declarate a gu­ver­nu­lui PSD-ALDE de a promova o amplă grațiere la pachet cu …

Recomandările Raportului Comisiei Europene privind MCV 2017

Conform Raportului Comisiei Europene privind progresele înregistrate în România privind Mecanismul de cooperare și verificare (MCV) dat publicității astăzi, 25 ianuarie 2017, rămân o serie de măsuri pe care România trebuie să le ia pentru a …

Senatul încalcă legea și prejudiciază societatea civilă

Senatul României a prelungit ilegal termenul de depunere a candidaturilor pentru cele două locuri de reprezentanți ai societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii, deși avea deja mai mulți candidați propuși încă din 2016, din …

Banii și achizițiile 2: unde au ajuns contractele din PNDL?

EFOR continuă cercetarea despre modul în care s-au făcut achizițiile din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Fondurile gestionate prin PNDL sunt destinate dezvoltării de infrastructură locală, cum ar fi drumuri, alimentare cu apă, stații …

Starea mass media și practicile clientelare din Gorj

Mass media este una dintre cele mai eficiente arme prin care politicienii locali pot manipula și câștiga voturi. Deci clientelizarea și controlul presei devine o prioritate pentru aceștia. În PB#54 vă arătăm care sunt metodele …

Banii și achizițiile: unde au ajuns contractele din PNDL?

EFOR a lansat astăzi raportul Banii și achizițiile: unde au ajuns contractele din PNDL care analizează cum se distribuie fondurile (naționale) din Programul Național de Dezvoltare Locală și cum se realizează achizițiile publice la nivel local.  Ne-am uitat …

[Oportunitate de finanțare] Apel de proiecte legate de clientelism în mass media

Update  Lista propunerilor primite poate fi consultată aici. Răspunsurile finale vor fi transmise pe 30 septembrie 2016, cel târziu. Update 30 septembrie  Lista proiectelor câștigătoare poate fi consultată aici.   Informații generale Apelul pentru aplicații pentru finantare este deschis pentru organizațiile neguvernamentale …

Lupta Rusiei cu Vestul pentru influență în Europa de Est

Federația Rusă este percepută ca o amenințare la adresa securității și stabilității la nivel global. Se consideră că regimul Putin reușește să mențină țările vecine sub control prin ”instrumente de influență”. Cât de adevărate sunt aceste …

Clientelismul politic 2012-2016

Între 2012 și 2016, Fondul de Rezervă aflat la dispoziția Guvernului și Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) au fost principalele mijloace prin care banii publici au fost direcționați arbitrar pentru susținerea propriilor primari de către …

Lansăm INDICELE ȘI HARTA CLIENTELISMULUI 2012-2016

Partidele politice au pus în mandatul 2012-2016 o presiune semnificativă pe resursele bugetare naționale, a căror distribuție este deseori arbitrară. Fondul de Rezervă aflat la dispoziția Guvernului a fost mărit de 10 ori în 2012 …

MCV – Garanția continuării reformelor!

Organizațiile membre ale Inițiativei pentru o Justiție Curată consideră că observațiile, concluziile și recomandările cuprinse în cel mai recent raport publicat de către Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare reflectă corect și …

Guvernul Ponta moare, dar nu se predă – Un ultim abuz?

Am asistat astăzi la un abuz are arată că politicienii nu au înțeles nimic din evenimentele ultimelor zile. Oamenii cer responsabilitate, depolitizare și profesionalism. Anul trecut, România a listat la bursa din Londra compania Electrica. O listare …

Scrisoare către Președintele Klaus Iohannis

Stimate Domnule Presedinte, Va adresam acest apel in numele organizatiilor neguvernamentale semnatare si in spiritul starii de nemultumire profunda manifestata in strada ca reactie la criza statului. Exista un numitor comun al revendicarilor din strada si …

VIDEO: People and Power – Romania’s War on Corruption

Colega noastră, Laura Ștefan vorbește despre corupție, cauzele acesteia și eforturile de a combate acest fenomen în România, într-un reportaj realizat de Al Jazeera. Laura Ştefan, expert anticorupţie ȋn cadrul Expert Forum (EFOR), a fost intervievată …

Senatul României protejează interesele infractorilor

Organizațiile semnatare - Expert Forum, Freedom House România și Centrul Român de Politici Europene -, membre ale Inițiativei pentru o Justiție Curată, își exprimă profunda îngrijorare față de respingerea de către Senatul României a proiectului …

NU legii anti-defaimare sociala

Semnatarii acestei scrisori solicitam Camerei Deputatilor sa respinga proiectul legii privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup (asa-numita lege "anti-defaimare sociala"), in forma actuala recent aprobata de Senat. Consideram ca o …

Nu întoarceţi justiţia în anii ’90!

Organizațiile semnatare, membre ale Inițiativei pentru o Justiție Curată, atrag atenția că unele dintre propunerile de modificare a legii privind Statutul Magistraților pot afecta progresul înregistrat de România în reforma sistemului judiciar. Posibilitatea numirii fără concurs …

Căutăm interni pasionați de cetățenie activă

Cu siguranță promovarea cetățeniei active alături de echipa EFOR poate deveni unul dintre cele mai atractive lucruri pe care le poți face la vară. Am început să punem în mișcare o nouă ediție a Școlii …

Susținem o justiție independentă

Organizațiile semnatare susțin și se alătură demersurilor Uniunii Naționale a Judecătorilor din România privind clarificarea problemei potențialilor ofițeri acoperiți în Justiție și a celei privind limitele implicării serviciilor de informații în procedurile judiciare. Este vital …

Ghidul pentru practicieni în domeniul achizițiilor publice

Ghidul pentru practicieni în domeniul achizițiilor publice este rodul muncii unei echipei de experți, dar și rezultat al dezbaterilor ocazionate de cele 15 seminare desfășurate timp de 18 luni în cadrul proiectului european Combaterea fraudei în …

Atelier OWR: Arestare. Condamnare. De ce oare?

Nicio zi fără o arestare - de ce în arestul poliţiei şi nu la domiciliu? Nicio săptămână fără o condamnare - de ce cu executare şi nu cu suspendare? Pare că “plouă” cu evenimente din …

Activitatea EFOR menționată în HG nr. 1155/2014

În urma dezbaterii cu tineri magistrați și alte persoane interesate, care a avut loc pe 4 noiembrie 2014 pe marginea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020, recomandările noastre au fost preluate de Ministerul Justiției, iar …

[VIDEO] Bunurile sechestrate trebuie valorificate!

Am explicat în raportul policy brief #32 Averea infractorilor că situația averilor clădite pe infracţiune a început să se schimbe, iar confiscarea să fie mai eficientă, deşi mai sunt multe de făcut. Chiar dacă în România  performantele …

Amicus curiae pentru anularea Legii securității cibernetice

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) și Asociația pentru Tehnologie şi Internet (ApTI) au depus azi, 19 ianuarie 2015, la Curtea Constituțională, un demers de tipul amicus curiae, prin care …

La început de an se număra traseiştii!

Ordonanţa traseiştilor promovată de către fostul vicepremier Liviu Dragnea, OUG 55/2014 prin care primarii, consilierii locali si consilierii judeţeni puteau să-şi schimbe partidul fară a-şi pierde funcţia s-a dovedit o mină de aur pentru PSD. În …

Dezbatere: Confiscarea extinsă. Cât recuperăm

Miercuri (3 decembrie 2014) a avut loc prima dezbatere din cadrul proiectului Susținerea confiscării extinse și recuperării prejudiciului în România. Dezbaterea organizată de către Expert Forum în parteneriat cu Freedom House România cu susținerea Ambasadei Marii Britanii …

Averea infractorilor

Există un scepticism popular privind eficienţa condamnărilor atâta vreme cât marile averi clădite pe infracţiune par a fi de neatins. Dar situaţia a început să se schimbe iar confiscarea să fie mai eficientă, deşi mai …

Ce și cum cu legitima apărare

Legitima apărare, alături de multe alte noțiuni juridice, apare extrem de des pe toate canalele media. Dintre toate mediile, cele mai periculoase pentru perspectiva publică sunt filmele, unde oameni sunt omorâți în legitimă apărare și …

Ce fac dacă nu mă găsesc pe listele electorale ?

Contrar opiniei publice, momentul în care puteți să aveți nenorocul să nu vă găsiți pe listele electorale nu se rezumă doar la unul (atunci când vă duceți să votați). Dimpotrivă, un prim moment în care …

Diferența dintre reședință și domicili

În 2024 vor fi organizate patru runde de alegeri - europarlamentare (9 iunie), locale (septembrie), prezidențiale (posibil în perioada septembrie-noiembrie) și parlamentare (decembrie). La fiecare tip de alegeri regulile privind arondarea la secția de votare, …

Avocatul Poporului ar trebui ales direct de cetăţeni

Societatea civilă cere o întâlnire cu Avocatul Poporului. Mai multe organizaţii neguvernamentale vor să stabilească o formă de colaborare cu instituţia condusă în prezent de Victor Ciorbea. ONG-urile sunt nemulţumite că Avocatul Poporului nu a sesizat …

Domnilor Ponta și Dragnea, nu puneți legea între paranteze!

Am aflat cu surprindere din mass-media despre intenția Guvernului de a „rezolva problema blocajelor la nivel local” printr-un artificiu legislativ: ordonanța de urgență care suspendă aplicarea unei legi pe perioadă limitată. Deși în Legea 24/ …

[VIDEO] Legea nu-i opțională!

Legea nu este făcută pentru a fi aplicată opțional, ci este pentru toată lumea, fără discriminare. Pedeapsa se aplică chiar dacă ai cravată, costum scump, dai bani nevoiașilor sau mese festive de sărbători. Nu contează …

Noi provocări în lupta împotriva corupției la nivel înalt

Expert Forum și Freedom House au organizat pe 4 noiembrie, la Hotel Intercontinental conferința Noi provocări în lupta împotriva corupției la nivel înalt. Principalele teme abordate au fost: achizițiile publice din perspectiva dreptului penal, prezentarea …

Confiscarea extinsă: cât recuperăm?

Luni, 16 septembrie 2013, a avut loc la Hotel Intercontinental, Bucureşti, conferinţa internaţională dedicată poliţiştilor, procurorilor şi judecătorilor de drept penal, cu titlul “Confiscarea extinsă: Cât recuperăm?”. Evenimentul a deschis proiectul “Susţinerea confiscării extinse şi recuperării …